Bogom dani neprijatelji i vjera

Samo se vladajte dostojno Kristove Radosne vijesti… i da se ni u čemu ne strašite protivnika… jer vam je s obzirom na Krista dano kao milost ne samo da vjerujete u njego nego i da trpite za nj. (Fil 1, 27-29)

Pavao je rekao Filipljanima da živjeti dostojno Evanđelja Kristova znači neustrašivost pred neprijateljima. Zatim im daje logiku kao pozadinu te neustrašivosti: Bog vam je dao dva dara, ne samo jedan – vjeru i patnju. To kaže 29. stih.

U ovome kontekstu to znači: oboje, i vaša vjera u patnji i vaša patnja Božji su darovi. Kad Pavao kaže da se ne plašite protivnika, na umu umu ima dva razloga zašto ne biste trebali biti prestrašeni:

  1. Jedan od razloga je što su protivnici u Božjoj ruci. Njihovo je protivljenje Božji dar. On upravlja njime. To je prva poanta u 29. stihu.
  2. Drugi razlog zašto ne trebate biti prestrašeni je taj što je vaša neustrašivost, to jest vaša vjera, također u Božjoj ruci. I to je dar. To je druga poanta 29. stiha.

Dakle, logika neustrašivosti pred licem nevolje ova je dvostruka istina: i vaša nevolja i vaša vjera su pred licem nevolje Božji darovi.

Zašto je ovakav život „dostojan Kristove Radosne vijesti“? Zato što je Evanđelje dobra vijest o tome da je Kristova krv saveza nepogrešivo zadobila Božje djelovanje za njegov narod kojim nam daje vjeru i upravlja našim neprijateljima – uvijek za naše vječno dobro.

Stoga, ne bojte se. Vaši neprijatelji mogu učiniti samo ono što dopusti Bog. A On će vam dati vjeru koju trebate. Ova su obećanja krvlju kupljena i zapečaćena. To su obećanja Evanđelja.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/god-given-foes-and-faith

Podijelite ovu objavu: