Ideje imaju posljedice

A svrha te zapovijedi je ljubav. (1 Tim 1,5, Varaždinski prijevod)

Victor Frankl bio je impresioniran nacističkim koncentracijskim logorima u Auschwitzu i Dachauu tijekom Drugog svjetskoga rata. Kao židovski profesor neurologije i psihijatrije, postao je svjetski poznat po svojoj knjizi Man’s Search for Meaning (Čovjekovo traganje za smislom) koja je prodana u više od osam milijuna kopija.

U njoj otkriva bit svoje filozofije koja se naziva logoterapija, to jest, da je temeljni ljudski motiv pronaći smisao života. Promatravši užase logora shvatio je da čovjek može izdržati gotovo svaki „kako“ u životu ako zna „zašto“. No ovo je citat koji me je nedavno dirnuo:

„Potpuno sam uvjeren da plinske komore Auschwitza, Treblinka i Maidaneka nisu bile na posljetku pripremljene u nekom ministarstvu u Berlinu, već na stolovima i razredima nihilističkih znanstvenika i filozofa. (Victor Frankl at Ninety: An Interview, in First Things, Travanj 1995., str. 41)

Drugim riječima, ideje imaju posljedice koje blagoslivljaju ili uništavaju. Ljudsko ponašanje – dobro ili loše – ne dolazi niotkud. Ono dolazi od prevladavajućih stavova o stvarnosti koja ima korijen u umu i iz nje proizlazi dobro ili zlo.

Jedan od načina kako Biblija čini jasnom istinu da ideje imaju praktične posljedice jest da kazuje istine poput: „Uistinu, sve što je nekoć napisano… [da] trajno imamo nadu“ (Rim 15,4). Ideje predstavljene u Pismima proizvode praktične posljedice nade.

Ponovno, Pavao kaže: „Svrha te zapovijedi je ljubav“ (1 Tim 1,5). Davanje ideja po „zapovijedi“ proizvodi ljubav.

Nada i ljubav ne dolaze niotkud. One rastu iz ideja – pogleda na stvarnost – otkrivenih u Pismima.

Još jedan način na koji nam Pismo pokazuje da ideje imaju posljedice jest tako što koristi riječ „dakle“ (više od 1000 puta). Na primjer: „Dakle: opravdani vjerom u miru smo s Bogom po našem Gospodinu Isusu Kristu“ (Rim 5,1). „Sad, dakle, nema više nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu“ (Rim 8,1). „Dakle, ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan“ (Mt ,34).

Ako želimo živjeti u snazi ovih velikih praktičnih „dakle“, moramo biti zahvaćeni idejama – pogledima na stvarnost – koje idu ispred njih i stoje ispod njih.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/ideas-have-consequences

Podijelite ovu objavu: