Mesija za mage

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskom, za vrijeme kralja Heroda, dođoše s istoka magi u Jeruzalem i upitaše: „Gdje je novorođeni kralj židovski? Vidjesmo, naime, gdje izlazi njegova zvijezda, i dođosmo mu se pokloniti.“ (Mt 2,1-2)

Drugačije od Luke, Matej nam ne govori o pastirima koji su došli posjetiti Isusa u štalicu. Njegov fokus je odmah na strancima koji dolaze s istoka slaviti Isusa.

Dakle, Matej oslikava Isusa od početka do kraja svoga Evanđelja, kao univerzalnog Mesiju za narode, ne samo za Židove.
Ovdje su prvi štovatelji dvorski mađioničari, ili astrolozi, ili mudraci koji nisu iz Izraela, već s Istoka – možda iz Babilona. Bili su pogani. Nečisti.

A na kraju Evanđelja po Mateju, posljednje Isusove riječi su: „Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim“ (Mt 28,18-19).

Ovo ne samo što je otvorilo vrata za nas pogane da se radujemo u Mesiji, već je i dodalo dokaz da je on Mesija. Jer, jedno je od proročanstava koje se ponavlja bilo da će narodi i kraljevi, zapravo, doći k Njemu kao vladaru svijeta. Na primjer, Izaija 60,3: „K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi s istoka tvoga sjaja.“

Dakle, Matej dodaje dokaz Isusovu mesijanstvu i pokazuje da on je Mesija – Kralj, Ispunitelj obećanja – za sve narode, ne samo Izrael.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/messiah-for-the-magi

Podijelite ovu objavu: