Predstavljanje Katekizma Novoga grada

Sjećam se kada sam po prvi put u ruke uzeo primjerak jednoga katekizma. Nisam to izrazio riječima, ali nekako sam smatrao da se podrazumijeva da je katekizam tek relikt protestantske prošlosti. Poput Lutherovih 95 teza, mislio sam, i katekizmi su bili korisni u vremenu kada su nastali. Međutim, došlo je novo vrijeme, vrijeme veće pismenosti i spoznaje Božje riječi. Takvi su priručnici kršćanima danas zbilja nepotrebni, pomislio sam, i odložio katekizam natrag na stol na kojem je bio izložen. Nekoliko godina kasnije, iz radoznalosti sam čitao knjigu o Heidelberškom katekizmu pastora Kevina DeYounga. Ponukan oduševljenošću ovoga pastora katekizmima, ponovno sam uzeo u ruke i pročitao najprije Heidelberški, a zatim i Westminsterski Veliki i Mali katekizam. I požalio sam što se nisam ranije odvažio upoznati s kršćanskim katekizmima, nego sam ih tako snobovski odbacio kao povijesne relikte. U suradnji s udrugom Ima nade 2015. godine je Katekizam Novoga grada izašao na hrvatskom jeziku, a sada idemo korak dalje i, u suradnji s organizacijom The Gospel Coalition na web stranici https://radosnavijest.hr/katekizam-novoga-grada/, možete pronaći ne samo katekizam nego i popratne materijale na hrvatskom jeziku. Sada se uz svako pitanje i odgovor Katekizma nalazi odlomak iz Svetoga pisma koji je misaono povezan s njihovom temom, komentar kršćanskih autora iz prošlosti i duhovno promišljanje i video poruka jednoga od današnjih kršćanskih autora.

Katekizam Novoga grada ima 52 pitanja i odgovora preuzeta iz različitih povijesnih katekizama iz vremena Reformacije.

Katekizam Novoga grada ima 52 pitanja i odgovora preuzeta iz različitih povijesnih katekizama iz vremena Reformacije. Pripremili su ih pastori Timothy Keller i Sam Shammas. Kao što možete primijetiti, broj pitanja i odgovora jednak je broju tjedana u godini. Time je njegovo korištenje uvelike pojednostavljeno. Naime, osmišljen je kako bi se učilo jedno pitanje i odgovor tjedno, i time ovladalo katekizmom za godinu dana.
Katekizam je, nadalje, podijeljen na tri dijela:

  • Prvi dio: Bog, stvaranje i pad, zakon (20 pitanja);
  • Drugi dio: Krist, otkupljenje, milost (15 pitanja);
  • Treći dio: Duh, obnova, rast u milosti (17 pitanja).

Nadam se da će Katekizam Novoga grada služiti kao putokaz prema „spoznanju istine usmjerene k pobožnosti” (Tit 1,1) svim putnicima koji po vjeri idu u „Grad kojemu je graditelj i tvorac Bog“ (Heb 11,10): „Sveti grad, novi Jeruzalem“ (Otk 21,2).
Miroslav Balint-Feudvarski

O autoru:

Miroslav Balint-Feudvarski

Miroslav Balint-Feudvarski je završio magisterij iz sustavne teologije na fakultetu South African Theological Seminary. Od 2001. godine oženjen je suprugom Ivanom i otac je trojice sinova. Služi kao pastor pri SBC-u i kao teolog.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti