Život i smrt na Božić

Lopov ne dolazi, osim da ukrade, zakolje i uništi. – Ja sam došao da ovce imaju život i da ga imaju u izobilju. (Iv 10,10)

Dok sam počinjao ovo dnevno čitanje, primio sam vijest da je upravo umrla Marion Newstrum. Marion i njezin muž Elmer bili su dio naše crkve „Betlehem“ dok većina naših članova još nije bila ni rođena. Umrla je u 87. godini. U braku su bili 64 godine.

Kad sam razgovarao s Elmerom i rekao mu da želim da bude snažan u Gospodinu i ne preda se, rekao je: „On je bio pravi prijatelj.“ Molim se da bi svi kršćani mogli reći na kraju svog života: „Krist je bio pravi prijatelj.“

Svakog adventa obilježavam godišnjicu smrti svoje majke. Napustila nas je u 56. godini u autobusnoj nesreći u Izraelu. Bilo je to 16. prosinca 1974. godine. Ti su mi događaji nevjerojatno stvarni i danas. Ako si dopustim, lako bih mogao početi plakati – na primjer, razmišljajući o tome da je moji sinovi nikad nisu upoznali. Pokopali smo je dan nakon Božića. Kakav dragocjen Božić je to bio!

Mnogi od vas osjećaju gubitak ovog Božića naglašenije nego prije. Nemojte to blokirati. Neka dođe. Osjetite to! Čemu ljubav ako ne radi toga da pojača naše osjećaje – i u životu i u smrti? Ali, nemojte biti ogorčeni. Tragično je samodestruktivno biti ogorčen.

Isus je došao za Božić da bismo mogli imati vječni život. „Ja sam došao da ovce imaju život i da ga imaju u izobilju“ (Iv 10,10). Elmer i Marion su razgovarali o tome gdje žele provesti svoje posljednje godine. Elmer je rekao: „Marion i ja smo se složili da će naš krajnji dom biti s Gospodinom.“

Osjećate li se nespokojnima za domom? Imam obitelj koja mi dolazi za praznike. Dobar je to osjećaj zato što smo i ja i oni osmišljeni u dubini našega bića za posljednji povratak Kući. Svi ostali dolasci kući samo su predokus. A predokusi su dobri.

Osim kad postanu zamjena. O, ne dopustite da slatke stvari ovoga doba postanu zamjena za krajnju, veliku, svezadovoljavajuću Slatkoću. Neka svaki gubitak i svaki užitak pošalje našim srcima čežnju za nebom.

Božić. Što je to negoli ovo: Ja sam došao da oni imaju život? Marion Newstrum, Ruth Piper, i vi i ja – da mi možemo imati Život, sad i za vječnost.

Neka vaše Sad bude bogatije i dublje ovoga Božića tako što ćete piti na izvoru Vječnosti. Tako je blizu.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/life-and-death-at-christmas–2

Podijelite ovu objavu: