10 stvari koje trebate znati o Svetom Trojstvu

1. Bog želi da znamo za Sveto Trojstvo.

Ako vjerujete da Biblija objavljuje da Bog je Otac, Sin i Duh Sveti, onda trebate vjerovati da je Bog to obznanio zato što želi da to znamo. “Što je sakriveno, pripada Jahvi”, ali Božje trojstvo nije jedna od tih sakrivenih stvari, jer Bog onda ne bi govorio o tome, baš kao ni mi. “Objava (pripada) nama i sinovima našim zauvijek” (Pnz 29,28).

2. Nauk o Svetom Trojstvu nije nelogičan.

Ne uči da je Bog tri osobe u jednoj osobi, tri bića u jednom biću ili tri u jednom u nekom apstraktnom smislu. Naprotiv, kaže da je Bog tri osobe u jednome biću. Djelomično zato što ne postoje drugi takvi primjeri, Božje trojstvo nadilazi naše racionalno razumijevanje. No, ne narušava zakone logike i ne iznosi besmislenu tvrdnju.

Božje trojstvo nadilazi naše racionalno razumijevanje. No, ne narušava zakone logike i ne iznosi besmislenu tvrdnju.

3. Prestanite tražiti ilustracije Svetoga Trojstva.

Božje trojstvo jedna je od onih božanskih stvarnosti koje nemaju paralelu, poput “Stvoritelja svega ni iz čega” ili “svemoćnosti”. Svaka ilustracija koju smislite za takve stvarnosti više doprinosi stvaranju slike kakav Bog nije, nego što nam objašnjava Boga.

4. Otac je poslao Sina i Duha Svetoga da nas spasi i zato znamo za Sveto Trojstvo.

Bog nam nije objasnio svoje trojstvo tako što nas je obavijestio o njegovim glavnim činjenicama. Umjesto toga, obznanio nam ga je kroz utjelovljenje Sina i izlijevanje Duha Svetoga. Objava Svetoga Trojstva obznanila se u ovim djelima, koja je Bog zatim objasnio.

5. Bog bi bio Sveto Trojstvo čak i kada ništa ne bi postojalo osim Boga.

Nauk je o Svetom Trojstvu učenje o Božjem vječnom, suštinskom bivstvu. Dakle, premda je sve što znamo o Svetom Trojstvu izvedeno iz Božjih vanjskih djelovanja kao Stvoritelja i (posebno) Otkupitelja, Sveto Trojstvo bi postojalo i bilo nepromijenjeno čak i da bez toga djelovanja.

6. Sveto Trojstvo uvijek dolazi zajedno s evanđeljem.

Ono je nauk o tome kakav Bog mora biti ako je spasenje kakvo mislimo da jest. Otac koji je dao svoga Sina i Duha da nas spasi mora biti Otac koji je uvijek imao Sina i Duha. Ako opisujete Sveto Trojstvo, a zatim morate naglašavati činjenicu da Sveto Trojstvo spašava, vjerojatno ste ga u samom startu opisali previše apstraktno. Biblija isprepliće Sveto Trojstvo i evanđelje, što i mi trebamo činiti.

7. Već si uronjen u Sveto Trojstvo.

Svjesni toga ili ne, sve u kršćanskom životu djeluje samo zato što u njegovoj osnovi postoji trojstvena stvarnost. Ako si iskusio spasenje, onda te Sveto Trojstvo podiglo i uvelo u zajedništvo samoga Boga. Učiti o Svetom Trojstvu znači učiti o dubljim razlozima funkcioniranja kršćanskoga života. Ako opisujete Sveto Trojstvo, a zatim morate naglašavati činjenicu da Sveto Trojstvo spašava, vjerojatno ste ga u samom startu opisali previše apstraktno. Biblija isprepliće Sveto Trojstvo i evanđelje, što i mi trebamo činiti.

8. Molitva i štovanje imaju trojstvenu strukturu.

Svaki put kada se kršćani približe Bogu, dolaze pred Boga (Oca) u Isusovo ime (ne u svoje) snagom Duha (ne vlastitom). Opet, to je istina čak i ako svjesno ne razmišljaju o tome.

Usredotočite li se ispravno na Isusa, bit ćete usredotočeni na Trojstvo – dokle god se na Isusa ne usredotočite na način koji zaboravlja Oca ili zanemaruje Duha.

9. Ne morate birati hoćete li se usredotočivati na Krista ili na Sveto Trojstvo.

Jednostavan razlog tomu jest Kristova usredotočenost na Sveto Trojstvo. On se nalazi točno posred Svetoga Trojstva kao Sin poslan od Oca i ispunjen Duhom Svetim. Usredotočite li se ispravno na Isusa, bit ćete usredotočeni na Trojstvo – dokle god se na Isusa ne usredotočite na način koji zaboravlja Oca ili zanemaruje Duha.

10. Moguće je biti dobar trinitarijanac, a ne govoriti stalno o Svetom Trojstvu.

Nauk o Svetom Trojstvu širok je i dubok temelj naše teologije, a kada izričito govorimo o njemu, onda iznosimo sveobuhvatnu tvrdnju o tome tko je Bog ako je evanđelje istinito. No, često taj širok i dubok temelj ostaje u pozadini, pa stoga govorimo o Isusu, učeništvu, križu, Duhu Svetom, i tako dalje, ali ne otkrivamo tu veliku sliku. Tako to radi Novi zavjet… tako da se nalazite u dobrom društvu. Samo naprijed, ponekad razgovarajte o Svetom Trojstvu i ponekad duboko promišljajte o njemu. Proslavljajte Sveto Trojstvo u svakom trenutku, a kada je potrebno, upotrijebite riječi “Sveto Trojstvo”. No, nemojte se osjećati kao da se morate mentalno usredotočiti na ovaj divovski nauk u svakom trenutku kako biste bili dobar trinitarijanac.

This article was translated by permission from the original English article published by Crossway.

Izvor: https://www.crossway.org/articles/10-things-you-should-know-about-the-trinity/

O autoru:

Fred Sanders

Dr. Fred Sanders je profesor teologije na fakultetu Torrey Honors College, u sklopu Sveučilišta Biola. Sanders je autor knjige The Deep Things of God: How the Trinity Changes Everything te piše blog na fredfredfred.com

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti