Na hvalu slave Njegove

29.11.2020 u 10 sati

Youtube bogoslužje s D.A. Carsonom

Dragi prijatelji!

Pozivamo vas na jedinstveni online događaj sa svjetski priznatim i prepoznatim profesorom, teologom, piscem i govornikom – D.A. Carsonom!
U organizaciji TGC Jugoistočna Europa i uz podršku PEV-a, u pripremi je jedinstveni online program za nedjeljno bogoslužje 29.11.2020. koji će te moći, prema vašim željama i mogućnostima, održati u svojim crkvama.

Uz zasigurno kvalitetnu i duboku poruku Evanđelja vrsnog govornika i već pripremljene pjesme slavljenja iskusnih glazbenika iz naših crkava i uvodnih poruka, imamo mogućnost i na ovaj način zajedno doprinijeti izgradnji Božjeg kraljevstva u ovom dijelu Europe. Također, imamo priliku i ovako imati zajedništvo s drugim vjernicima iz Hrvatske i ostalim zemljama u okruženju (pogotovo u ovo vrijeme socijalnog distanciranja), ali i zemljama poput Albanije, Grčke, Rumunjske, Slovačke, Poljske i Turske koje su također zatražile mogućnost sudjelovanja u vidu slušanja poruke!!

Ovaj “prilagođeni program” pripreman je od strane više različitih crkava i pastora iz RH i ima za cilj osvježiti i i dodatno usmjeriti vjernike u ovom dijelu Europe na jedinstvenost i vrijednosti Evanđelja Isusa Krista našeg zajedničkog Gospodina i Spasitelja.
D.A. Carson je možda i najveći novozavjetničar u evanđeoskom konzervativnom kršćanstvu današnjice, autor i urednik mnogih knjiga, govornik na mnogim konferencijama i uz danas svjetski poznatog pastora i pisca Tim Kellera, suosnivač The Gospel Coalition. Svakako vrijedi prisustvovati posebno pripremljenoj poruci i događanju upravo za Hrvatsku i zemlje u okruženju, a na što vas stoga i potičemo.

Ranije najavljena konferencija u Osijeku od 26.-28.11.2020., odgađa se za iduću godinu, ali upravo zato i toplo preporučujemo ovaj program za naše crkve u nedjelju 29.11.2020.

D. A. Carson

D.A. Carson je emeritus profesor Novoga zavjeta na Trinity Evangelical Divinity School u Deerfieldu u državi Illinois. Na Trinityju je od 1978. Prije Trinityja Carson je služio kao akademski dekan i bio je na fakultetu Northwest Baptist Theological Seminary u Vancouveru u Britanskoj Kolumbiji. Carson je diplomirao kemiju na McGill Universityju, magisterij pobožnosti na Central Baptist Seminaryju u Torontu te doktor filozofije Novog zavjeta na Cambridge Universityju. Aktivni je gost predavač u akademskim i crkvenim krugovima širom svijeta. Napisao je ili uredio šezdesetak knjiga. Član je, osnivač i bivši predsjednik The Gospel Coalitiona.

U pripremi za ovaj poseban događaj je i kratka knjižica D.A.Carsona Proroštvo iz Središta koju možete naručiti ovdje, ili preuzeti besplatni primjerak u PDF formatu.

Izaberite željeni format

Osvrt Ervina Budiselića na D.A. Carsona

Kada sam sredinom 2020. čuo da postoji mogućnost dolaska D.A. Carsona u Hrvatsku, bio sam iznenađen i radostan zbog toga. Jer, ne događa se često da osoba takvog teološkog kalibra i kvalitete posjećuje našu zemlju, no zbog COVIDA bilo je jasno da će to biti teško izvesti. Nažalost, Carson ipak neće doći u RH u 2020. godini, već, ako Bog da, dogodine. No zašto bi evanđeoskim kršćanima u Hrvatskoj trebalo biti važan dolazak ovog američkog teologa (novozavjetničara) u Hrvatsku?
Carson je autor ili urednik oko 60 knjiga, i radi kao emeritus profesor Novoga zavjeta na Trinity Evangelical Divinity School. Više o njemu, njegovoj biografiji kao i neke njegove uratke možete pronaći na navedenim linkovima. No za Carsona nije bitno samo navesti „koliko“, već „zašto“ i „što“?

Na pitanje „zašto“, odgovor moramo potražiti u Bibliji. U Efežanima 4,11 Biblija svjedoči kako Bog u Crkvi podiže službenike sa posebnom svrhom, a jedni od njih na toj listi su i učitelji. Za razliku od ostalih službi, učitelji, po svojoj vokaciji, jesu ljudi koji provode (trebali bi provoditi) izrazito puno vremena u proučavanju Božje riječi ne bi li na taj način svetopisamske istine približili i pojasnili onima koji ne mogu sami odvojiti toliko vremena za to. Dakle, radi se o svojevrsnoj simbiozi između različitih udova Kristovog tijela koji se međusobno izgrađuju: daju i uzimaju jedni od drugih. Zašto ovo napominjem? Zato što je Carson izuzetno kvalitetan biblijski teolog od kojeg se može puno naučiti i od kojeg Crkva može uzeti puno, samo ako prepozna tu kvalitetu. Pročitati samo jedni njegovo djelo iza kojeg stoje mjeseci ili godine njegovog truda i rada uistinu je dobra pogodba, jer većina nas nema toliko vremena posvetiti se istraživanju pojedinih tema poput Carsona i ostalih učitelja-teologa. Primjerice, pročitati samo jednu njegovu knjigu Exegetical Fallacies, pomoglo bi mnogim propovjednicima i pastorima u izbjegavanju učestalih pogrešaka kod čitanja i tumačenja Biblije i zauzvrat bi podiglo razinu njihove biblijske pismenosti i kvalitete propovijedanja i poučavanja.

I to nas dovodi do odgovora na pitanje „što“. Carson je evanđeoski konzervativni biblijski teolog – i to je pohvalno u svakom smislu te riječi. Biti teolog znači baviti se raznim teološkim područjima, a Carson je, što se toga tiče, bibličar – novozavjetničar. No puno važnije od toga (područja njegovog rada) je to što je po svojem svjetonazoru Carson teolog-bibličar koji kao temelj svoga rada i života uzima Bibliju ili Sveto pismo. Jer, nažalost, biti teolog automatski ne znači da netko svoju teologiju temelji na Pismu. I stoga, Carson spada u grupu konzervativnih teologa koji se nastoje podrediti Pismu, a ne da Pismo podređuju sebi ili „duhu vremena“. I konačno, Carson spada među evanđeoske teologe što znači da je dio skupine teologa koji svi ne misle isto o istim temama. I možda nekome neće odgovarati njegovo poimanje duhovnih darova ili razumijevanje uloga muškaraca i žena, ali ne slagati se s nekim stvarima, u ovom slučaju, ne znači da treba odbaciti sve ostalo.

D.A. Carsona možda ćemo imati prilike gledati i slušati iduće godine, a ove godine, u organizaciji TGC Jugoistočna Europa i uz podršku PEV-a, u pripremi je jedinstveni online program za nedjeljno bogoslužje 29.11.2020. kojemu će crkve, u skladu sa svojim željama i mogućnostima, moći prisustvovati.

Što reći doli – ne propustite ovu priliku!

dr.sc. Ervin Budiselić, predavač na Biblijskom institutu u Zagrebu

Organizirano u suradnji sa: