Photo by Matej Paluh

Isus gledan očima žena

Prvi Isusov zemaljski udah, njegov posljednji izdah te prvo pojavljivanje Uskrsloga, dogodili su se u prisustvu ženā koje su obilježile Njegov život – kao i On njihov. Žene su također bile prisutne tijekom tri i pol godine njegove zemaljske službe – dok su ga slušale, pomagale mu, darivale njegovu službu i slijedile ga kao Učitelja. Zapravo, Evanđelja su puna otisaka ženā i kada bismo iz njih izbacili sve prizore kojima su žene svjedočile, kaže autorica, jako bi malo toga preostalo.

Rebecca McLaughlin kaže da je Isus vidio žene i prepoznavao njihovu vrijednost ali nam i dočarava kako su ove žene vidjele Njega. Svaka iz svoga kuta i životnog iskustva, u Isusu su žene vidjele odraz božanskoga lica milosrdnog Spasitelja u čijoj su se blizini osjećale istinski viđene, voljene i prihvaćene. Kroz mnoge portrete žena iz Evanđeljā, autorica nas vješto uvodi u život prvostoljetnih žena i njihovih sudbina koji se stubokom mijenjaju u trenutku kada upoznaju Isusa. Zatim nam očima tih žena opisuje Isusa kakvoga su ga vidjele. Na kraju svoje knjige, autorica postavlja pitanje i daje odgovor kojim sažima njezin sadržaj:

„Kakvim Isusa vidimo očima ovih žena? Vidimo ga kao onoga koji iscjeljuje naše boli i ispunjava naše potrebe. Vidimo ga kao onoga koji uzima naš grijeh na sebe i prima nas s nezamislivom ljubavlju. Vidimo ga kao onoga koji vidi nas, čak i kad se drugi okreću, i kao onoga koji nas prima da učimo od njega i izlijemo ono ljubavi što imamo pred njegove noge. Vidimo ga kao onoga koji je Spasitelj svijeta, a ipak zna svakoga od nas po imenu, čak i ako imamo najobičnije ime u gradu. Vidimo ga kao onoga koji sakuplja naša slomljena srca i tijela u naručje i kao jedinoga koji ima moć učiniti nas cijelima. Vidimo ga kao onoga koji se suočio s užasom Božjega suda na križu kako bi mogao pogledati u nas i pozvati nas u vječni život.“ (McLaughlin, Isus gledan očima žena, 171)

Nadamo se da će ova knjiga obogatiti način na koji vidite i volite Gospodina Isusa, ali i način na koji vidite i volite žene – nadahnuti Isusovom okrenutošću i ljubavlju prema njima. Ova je knjiga napisana kako bismo vidjeli Isusa gledano očima žena i stoga će posebno progovoriti ženskim srcima, ali ovo je zapravo knjiga za sve koji su voljni otvoriti srce Onome koji „ima moć učiniti nas cijelima“.

O autoru:

Uredništvo

Radosna vijest stranica potiče razmišljanja o važnim životnim pitanjima utemeljena na evanđelju Isusa Krista.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti