Photo by Matej Paluh

Sloboda samozaborava: Put prema istinskoj kršćanskoj radosti

U ovoj izazovnoj knjižici nedavno preminuli američki autor, pastor i govornik Timothy Keller, progovara o poniznosti kao velikom izazovu za modernog čovjeka. Suvremeno zapadno društvo često je pod utjecajem krivih slika o sebi i vlastitoj ulozi u društvenoj zajednici. Različite kulture na različite načine utječu na čovjekovu sliku o sebi i način kako će se ophoditi prema sebi i drugima te vrednovati sebe. Najčešće su ponos i strah prevladavajući faktori u tom procesu.  

Keller na jednostavan i osoban način adresira problematiku ponosa i straha kod ljudi te pojašnjava kako utječu na pojedinca pa i na društvo. Oprečno od ponosa je poniznost kao disciplina koja se uči i u kojoj se raste. Kršćanska poniznost znači zaboravljati sebe, svoje interese i vlastiti komfor, kako bismo se stavili u službu drugima. Poniznost traži žrtvu služenja, a ne degradaciju sebe i vlastitog digniteta. Autor pravu poniznost vidi jedino kroz živi odnos s Isusom Kristom, jer to je jedini put koji nam omogućuje da žrtvujemo sebe za druge, a opet budemo svjesni svoje važnosti u Kristu, pred Bogom Ocem. 

Isus Krist je vrhovni primjer poniznosti (Fil 2,6-8), a jedino u Kristu čovjek dobiva cjelovitu sliku o svom identitetu te može biti neopterećen društvenim stigmama i očekivanjima.

Takav čovjek, Kristov učenik, vidi sebe prihvaćenim u Bogu, svjestan je milosti i svojih grijeha te baš zato ima slobodu služiti, žrtvovati sebe kako bi pomogao drugima bez očekivanja ili potrebe da se ostvari. I to je stvarna, kršćanska poniznost.

Čitajući ovu kratku knjižicu budimo spremni preispitati sliku koju imamo o sebi, preoblikovati ju s obzirom na milost koju nam je vječni Bog iskazao po Kristu, te krenimo na put prema istinskoj kršćanskoj radosti.

O autoru:

Uredništvo

Radosna vijest stranica potiče razmišljanja o važnim životnim pitanjima utemeljena na evanđelju Isusa Krista.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti