Photo by Birmingham Museums Trust on Unsplash

Adventska promišljanja: Pravda donosi mir

Pročitaj!

Marija reče: “Slavi duša moja Gospodina: duh moj kliče od radosti u Bogu Spasitelju mome, jer milostivo pogleda na neznatnu službenicu svoju. Gle! Odsad će me ‘blaženom zvati’ svi naraštaji, jer mi velike stvari učini Silni, čije je ime sveto, i čije se milosrđe proteže od koljena do koljena nad onima koji ga štuju. Junačko djelo izvede mišicom svojom: rasprši one koji su oholi u misli srca svoga; zbaci s prijestolja vladare, a uzvisi neznatne; gladne zasiti dobrima, a bogataše otpusti praznih ruku; priskoči u pomoć Izraelu, sluzi svome, sjećajući se milosrđa – kao što obeća ocima našim – u prilog Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.” (Lk 1,46-55)

Promisli!

Ponekad se pitam hoće li se prava Marija ikada osloboditi drevnih slika koje su je pripitomile. Svaki put kada pročitam Luku 1, pogađa me njezina izuzetna molitva, vrijedna starozavjetnih proroka. Dvije tisuće godina kasnije, naš naraštaj ju naziva blaženom. Nosila je u svojoj utrobi vlastitog Spasitelja – i našega.

Marija se, u iščekivanju mira koji će doći nakon velikog meteža, raduje u Božjim obećanjima. Njezin svijet, i naš, ispunjen je nepravdom. Oholi uspijevaju. Moćni iskorištavaju slabe. Po poniznima se gazi. Gladni usahnu. Marija, neudata a trudna žena, ranjiva je jer ju je lako iskoristiti.

Međutim, Marija gleda na svijet očima vjere. Gospodin joj se smilovao. Odabrao ju je za izuzetan zadatak. Obećanje je skoro predobro da bi bilo istinito. Kroz Marijino dijete, začeto po Svetom Duhu, svako će ugnjetavanje jednoga dana prestati. Njezin narod – Abrahamovo potomstvo, i svi mi koji vjerujemo u Isusa – više neće gladovati i žeđati za pravednosti. Bit će zadovoljeni u miru, jer će Isus zadovoljiti Očevu pravdu kroz smrt na križu.

Ovo je budućnost koju je Marija vidjela – kada će mir doći kroz pravdu. Dijete koje je ona nosila odrast će i zaustaviti stisak smrti nad nama. Neće nam više grijeh uručivati kaznu koju zaslužujemo. I kada Isus ponovno dođe, zaustavit će grijeh jednom zauvijek. Donijeti će nam vječni mir kroz svoj posljednji sud. Moćnici će biti poniženi. Bogati će biti ogoljeni. No, Bog će poštedjeti sve koji ga se boje. Otac se sjetio milosrđa kada je povjerio svojem jedinom Sinu svoju kćer, Izrael. Kada se Isus vrati, voljet ćemo jedni druge u savršenoj pravednosti. Svako će ugnjetavanje prestati. Marija je znala da će njezin maleni dječak spasiti mnoge sinove i kćeri – naraštaj nakon naraštaja onih koji vjeruju.

Reagiraj!

Kako iščekivanje buduće pravde pomaže tebi da se boriš protiv nepravde danas? Gdje možeš donijeti ljubav danas u svijetu koji je porobljen ugnjetavanjem?

Raduj se!

Uistinu učio nas je da ljubimo jedni druge,

Njegov zakon je ljubav, evađelje njegovo mir,

Lance će slomiti jer rob je naš brat,

I u Njegovu će imenu svako ugnjetavanje prestati.

Placide Cappeau, “O Holy Night”

Used with permission by the Gospel Coalition.
Izvor: https://www.thegospelcoalition.org/article/advent-meditation-peace-justice/

O autoru:

Collin Hansen

Collin Hansen je autor i potpredsjednik The Gospel Coalitiona te direktor Keller Centra za kulturu i apologetiku.
Domaćin je Gospelbound podcasta i napisao je i pridonio mnogim knjigama, od kojih je nedavno Timothy Keller: His Spiritual and Intellectual Formation. 
Objavljivao je za New York Times i Washington Post te nudio komentare za CNN, Fox News, npr, BBC, ABC News i PBS NewsHour.  On je izvanredni profesor u Beeson Divinity School, gdje je i supredsjedatelj savjetodavnog odbora.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti