Borba protiv zavisti i nedostatka vjere

Psalam 37:1-7

1. Nemoj se žestiti na opake, zavidjet nemoj pakosnicima:
2. kao trava brzo se osuše, k`o mlada zelen brzo uvenu.
3. U Jahvu se uzdaj i čini dobro, da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru.
4. Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca!
5. Prepusti Jahvi putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi.
6. Pravda će tvoja zasjati k`o svjetlost i tvoje pravo k`o sunce podnevno.
7. Smiri se pred Jahvom i njemu se nadaj, ne žesti se na onog koji ima sreće, na čovjeka koji spletke kuje.
(Sljedeći tekst je transkripcija audio zapisa.)

Definicija zavisti

Jedna od prepreka da smo brižni prema drugim ljudima jest ta da smo im zavidni. Večeras ćemo razgovarati o borbi protiv nedostatka vjere i zavisti. Prvo ćemo je definirati.

Kada sam danas popodne analizirao zavist – i kada sam provjerio svoje misli u Websterovom rječniku – dvije stvari su se istaknule.

1) Zavist sadrži element želje. Netko je doživio prednost ili korist u životu, a vi želite da se to dogodi i vama. To vas ne čini nužno zavidnima, dapače, takve želje su u redu kada ste potaknuti oponašati svete ljude.

2) Drugi element – onaj koji čini zavist lošom – jest da je želja povezana s gnjevom što se nešto dobro dogodilo nekom drugom a ne vama. To je čini zavišću.

Stoga, ukratko, zavist je ispomiješanost želje za nečim i gnjeva zbog toga što se ispunila nekom drugom a ne vama. Stvari ne idu tako dobro vama, ali idu dobro drugima; to vas ponekad jednostavno izjeda. Zašto drugoj osobi ide tako dobro, kad meni ne ide?

Prilike u kojima zavist cvate

Sljedeća stvar koju sam učinio danas popodne bila je da to pokušam utjeloviti. Pokušao sam pronaći neke primjere zavisti iz vlastitog života, iz mašte, te iz života drugih ljudi.

Što su neki primjeri zavisti? Pogledajte da li se možete pronaći u sljedećim scenarijima:

Pomislio sam na gospodina Dukakisa i na gospodina Busha, te da bi ovo mogla biti prilika za zavist. Ako čovjek posveti godinu dana svog života, puno novca i puno truda da bi postao sljedećim predsjednikom, ali izgubi utrku – čak i kada misli da je bolji kandidat, ima bolju politiku i bolje pobornike – mislim da bi lako mogao ležati budan noću i kipjeti iznutra jer stvari nisu ispale onako kako se je nadao. Mogao bi osjećati da je uložio mnogo vremena i snage a nije stigao nikuda.

Ili, što ako se vaš prijatelj/prijateljica ženi/udaje, a vi ne? Možda poznajete tog prijatelja/prijateljicu dugo vremena, a sada se ta osoba ženi/udaje a vi ne. Moglo bi se dogoditi da se počnete osjećati malo ozlojađenim što se to desilo njemu ili njoj, a vama se još nije.

Ili recimo da imate dijete koje je stalno boležljivo, dok se sve druge obitelji oko vas čine uvijek zdravima. Mogli biste pomisliti «Moje dijete je stalno bolesno. Moje dijete je tjedan dana bolesno, pa tjedan dana nije i ima ove posebne probleme; ali druge obitelji, koje nisu bolje od moje, su uvijek zdrave».

Ili, što ako ste u drugoj postavi vašeg školskog sportskog tima? Sve što radite je grijete klupu, dok onaj koji je u prvoj postavi, iako je takav umišljenko, igra cijelo vrijeme.

Ili recimo da imate prijatelja koji igra lutriju. Pravi je podlac, a osvojio je milion dolara. Mogli biste pomisliti da vi zaslužujete taj novac više nego on.

Ili da ste svećenik i vidite kako druge crkve cvatu a vaša se bori između stagniranja i minimalnog rasta. Mogli biste pomisliti da tako ne bi trebalo biti.

Ili pak mislite da drugi izgledaju mnogo bolje ili da se puno modernije oblače nego vi. Bog vam je dao kako izgledate, ali kako je lako ići kroz život, gledati druge koji puno bolje izgledaju, i ne biti zavidan?

Zabrana i upozorenje protiv zavisti

Postoji toliko mnogo prilika za zavist. Zavist je opća prijetnja našoj radosti i našoj brižnosti za druge ljude. Stoga, ono što želim jest sagledati jest tekst gdje je zavist zabranjena u Svetom Pismu, sagledati neke posljedice koje nastaju prilikom prepuštanja zavisti, te zatim razgovarati kako se protiv nje boriti. Zbog vremena koje imamo na raspolaganju, pretpostavljam da ćemo imati vremena samo za prve dvije stavke.

Načelno ću pretpostaviti da se slažete sa mnom da Biblija kaže: «Ne zavidi». Možemo li početi sa time? Ovdje imam četiri teksta. Psalam 37:1, poslanica 23:17, Galaćani 5:26, Petar 2:1. Sve one govore: «Ne zavidi». Znači, zavidjeti nije biblijski. Prepustiti se zavisti je protiv Božje volje.

Sada bismo mogli pričati o upozorenjima. Pogledajmo jedan odlomak. Galaćani 5:21 je odlomak o djelima tijela i plodovima duha, a jedno od djela tijela jest zavist.

Galaćani 5:19 – «Djela tijela su jednostavna – preljubništvo, nečistoća, besramnost, razuzdanost, idolopoklonstvo, čaranje, neprijateljstvo, svađe, ljubomora» – za koju vjerujem da je podvrsta zavisti.

Pomislio sam: «Da li da održim propovijed o ljubomori?» O tome sam razmišljao prošlog Kolovoza. I kako sam razmišljao i razmišljao, zaključio sam da je ljubomora vrsta zavisti. Što pod time mislim jest da je ljubomora vrsta zavisti koja je usmjerena prema drugoj osobi kada ona dobiva pažnju koju biste željeli za sebe. Ljubomorni ste na drugu osobu kada ona dobiva pažnju od nekoga za koga smatrate da bi svoju pažnju trebao usmjeriti na vas.

To može biti vrlo zdrava stvar. Bog je ljubomoran na ljubav koja bi trebala biti usmjerena na njega. Tako i muž ili žena imaju pravo biti ljubomorni između lošeg odnosa koji se razvija između njihovog supružnika i druge osobe. Ali postoji i nezdrava ljubomora. Razlog zbog kojeg se na nju ne usmjeravam je taj što smatram da sve što kažem o zavisti primjenjivo je i na ljubomoru, pošto je ljubomora podvrsta zavisti.

«Zavisti,» – evo je na početku 21. stiha – «ubojstva, pijanstva, razuzdane gozbe i ovim slična, za koja vam unaprijed kažem, kao što sam i prije rekao, da oni, koji tako što čine, neće postići kraljevstva Božjega.»

Dakle, tu je upozorenje. Ovo je ozbiljna stvar. Sve o čemu propovijedam u ovojesenskim propovijedima su ozbiljne stvari. Drugim riječima, ako se prepustite ovom nezamislivom stanju zavisti, ona može preuzeti vaš život, uzrokovati brodolom vaše vjere i uništiti vas.

Borite se protiv zavisti kao što je to činio kralj David

Dobro. Vidjeli smo što je zavist; vidjeli smo da ju Biblija osuđuje; i vidjeli smo da postoje negativne posljedice ako joj se prepustite u nedogled. Sada popričajmo o tome kako se protiv nje boriti. To je velika tema, a psalam 37 je mjesto na kojem ćemo početi.

To je odličan psalam o borbi protiv zavisti zato što započinje glavnim smislom «Ne zavidi». U prvih 11 stihova nabrojao sam šest čvrstih razloga zašto ne treba zavidjeti. Ono što pokušavam učiniti večeras jest dati vam primjere kako svojom odanošću možete boriti borbu vjere.

Kada se ujutro probudite i primijetite osjećaj zavisti prema nekome na vašem poslu, članu vaše obitelji ili bilo kome, i kažete: «Ovo ne bi trebalo biti tu. Što da radim u vezi toga?», ovo je što ćete učiniti. Izvadite Bibliju, kleknite moleći i počnite čitati. Tražite biblijska obećanja koja će rasprsnuti zavist. Ali da biste to učinili, prvo morate shvatiti da je zavist oblik nedostatka vjere.

Dakle, pogledajmo psalam 37:

«Nemoj se žestiti na opake, zavidjet nemoj pakosnicima.»
Tu je. Osnovna izjava: nemoj zavidjeti pakosnicima i nemoj se žestiti na opake.

«Kao trava brzo se osuše, k`o mlada zelen brzo uvenu.»
I zatim nam, po mom mišljenju, 3. stih govori što bismo trebali učiniti. To je suprotno od zavisti:

«U Jahvu se uzdaj i čini dobro.»
Zatim, sljedeća rečenica mogla bi biti zapovijed ili obećanje. Ja mislim da je oboje. Revizirana standardna verzija kaže,

«da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru.»
Moglo bi biti «živjeti u miru», ali, doslovce znači «hraniti se vjernošću». U svakom slučaju, mislim da se odnosi na Bogovu vjernost, tako je ideja o sigurnosti ispravna i dobra.

«Sva radost tvoja neka bude Jahve, on će ispuniti želje tvoga srca.»
«Prepusti Jahvi putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi.»

Zamijetite ove pozitivne misli koje biste trebali staviti na mjesto zavisti u svojim osjećajima. «Uzdaj se», «radost», «prepusti». Stoga, razlog zbog kojeg sam večeras izabrao psalam 37 je taj što nas on uči da je zavist nedostatak vjere, ili ima korijene u nedostatku vjere. Suprotno zavisti vidimo vjeru, ili pouzdanje, ili radost u Bogu, ili prepuštanje svojih tereta Gospodinu.

Nadam se da je jasno da kada počinjemo zavidjeti – kada počinjemo gledati na nekoga i zamjeramo mu što on ima nešto što mi nemamo – počinjemo gubiti svoj mir i zadovoljstvo u Bogu radi toga, izlaz je vjera. U redu? To je smisao do sad.

Šest razloga iz psalma 37 zašto je bolje vjerovati

Još jedan razlog zašto je psalam 37 odličan jest taj da nam psalam daje toliko mnogo razloga zašto ne bi smo trebali ne vjerovati. On nam govori zašto bismo trebali biti u potpunoj smirenosti i uvjerenju da je Bog za nas. Govori nam da On djeluje na način da, čak i ako izgleda da se stvari odvijaju bolje za druge, stvari će ići izvrsno za nas. Pogledajmo sada to. Zapisao sam šest razloga koje vidim u ovom poglavlju da govore o izbjegavanju stiska zavisti.

  1. Stih 2: «kao trava brzo se osuše, k`o mlada zelen brzo uvenu.» dakle, ako počnete zavidjeti pakosniku, kao što je podlac koji je upravo osvojio milion dolara, Bog nam govori: «Čekaj malo. Ne želiš biti na njegovom mjestu. On će se sparušiti kao trava, a oni koji čine Božju volju živjeti će vječno» (1 Ivan 2:15). Dakle, to je prvi argument.To se ponavlja u stihovima: «Opaki će biti odbačeni, a oni koji čekaju Gospodina naslijediti će zemlju». I u stihu: «Još kratko vrijeme i opakih neće više biti». Stoga, prvi razlog zašto ne smijete popustiti zavisti kada je osjećate prema nevjerniku ili nekome tko je griješan je misao: «Čekaj malo. Bog je svojom rječju rekao da će ova osoba uvesti kao cvijet – vrlo brzo. Nje neće biti i čija će tada biti njena imovina?»
  2. Stih 3: «da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru», ili «i uživati u vjernosti». Drugim riječima, to je nagrada koja nas očekuje ako vjerujemo u Boga. Vjeruj u Gospodina i čini dobro i pasti ćeš na pašnjacima njegovim. Sve želje tvoga srca biti će ispunjene, što nas dovodi do sljedećeg.
  3. Stih 4: «Sva radost tvoja neka bude Jahve», «on će ispuniti želje tvoga srca». Ovo je čudesno obećanje, zbog toga što se zavist obično javlja kada nemamo želje našeg srca ispunjene. Vidjeti ćete nekoga tko ima nešto što biste vi željeli, te ćete vidjeti da ta želja nedostaje iz ovog života. Zato je najbolji način da se protiv toga borite da se obratite ovom obećanju i kažete: «Bože, sada si sklopio savez sa mnom ovim stihom. Ti kažeš, da ako Ti budeš sva moja radost, ispuniti ćeš sve želje moga srca. Stoga sada postaješ sva moja radost».Ovo je sada ključni korak: vjerovati Bogu dovoljno da možete u miru raspoznati tko je On za vas. To može također imati duboki učinak na vrste želja koje ćete imati da biste bili zadovoljni. Ali sve želje koje imate će kad tad biti uslišane. To je bit onih čudesnih obećanja iz poslanice Rimljanima 8:32 («Ako nije poštedio svog vlastitog sina, nego ga se odrekao za sve nas, zar vam neće slobodno dati sve stvari?») ili u poslanici Korinćanima 3:21-23 («Zato neka se nitko ne hvasta ljudima jer sve je vaše. Bio Pavao, ili Apolon, ili Kefa, bio svijet, ili život, ili smrt, ili sadašnje, ili buduće: sve je vaše, vi Kristovi, a Krist Božji.»). Biblija daje zapanjujuća obećanja ljudima čija je radost u Bogu a ne u stvarima.
  4. Stihovi 5 i 6: «Prepusti Jahvi putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi». Sjećam se prije nekoliko godina kada su Steve i Susan Roy živjeli preko puta nas, tamo u Elliotovoj aveniji. Steve je upravo bio dao ostavku u Inter Varsity-u. Bio je nezaposlen. Nije znao da li će dobiti posao u Betlehemu, te je vikendima slikao. A za Stevea, teologa skroz na skroz, slikanje nije bilo ono što je želio raditi.Jednog dana dok smo prelazili ulicu rekao je: «Stvarno trebamo ohrabrenje». Sjećam se kako sam stajao na nogostupu. Rekao sam: «Evo ti obećanje danas: Izaija 64:4: «Od davnina nije se ipak čulo niti se doznalo, nije oko ipak vidjelo, da je koji bog osim Tebe tako činio za one, koji ga čekaju.» Puno puta sljedećih godina spominjali su kako se sjećaju susreta toga popodneva. «Bog vodi one koji ga čekaju.» To je riječ. A tu riječ, «vodi», vidimo u 5. stihu: «U njega se uzdaj i on će sve voditi.(i osloboditi – engl.)» I ova riječ «osloboditi» je također dragocjena, zato što se često iza zavisti krije osjećaj da stvari ne idu onako dobro kako bi trebale. Suočavamo se s nepravdom, dok za nekog drugog tko možda to ni ne zaslužuje, stvari idu puno bolje. Ono što želimo jest oslobođenje, a to je upravo ovdje obećano. Oslobođenje će doći.
  5. Stihovi 9 i 11: «Jer će biti satrti zlikovci, a koji se u Jahvu uzdaju, baštinit će zemlju.» i «Zemlju će posjedovati krotki, obilje mira oni će uživat.» Sada ako kažete: «Čekaj malo. Ja nisam Židov, ne očekujem da ću naslijediti Palestinu», budite oprezni. Sva obećanja Starog zavjeta obećana Židovima biti će ispunjena vama na način na koji su ispunjena Židovima ili na još bolji način.Gdje u Novom zavjetu možemo naći bolje obećanje sa skoro istim riječima iz stiha 11? U Blaženstvima, uglavnom, «Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!» Dobro, znači neću naslijediti Palestinu, samo zemlju. U stvari, u poslanici Rimljanima 4:13 govori se kako su oni koji su vjernici poput Abrahama nasljednici svijeta. 1. poslanica Korinćanima 6 govori kako ćete suditi anđelima. Apostolima je rekao da će sjediti na prijestoljima i suditi dvanaest plemena Izraela. Mi, koji nismo apostoli, suditi ćemo anđelima. Biblija je tako puna čudesnih obećanja da može ukloniti osjećaj ozlojađenosti koji vrije ispod zavisti.
  6. Stih 11: «Zemlju će posjedovati krotki, obilje shaloma oni će uživat.» Ova riječ je prevedena «mir», što vjerojatno ne zvuči previše jasno u današnje vrijeme. Na hebrejskom ona označava potpuno blagostanje koje čeka one koji vjeruju.Dakle, ovdje je mali primjer kako da borite borbu vjere ujutro, ako zavist počne rasti u vašem srcu. Uzmite tekst poput ovog, gdje kaže «ne zavidi», te zatim recite: «Bože, ako želim pobijediti ovu zavist, biti će mi potrebni snažni argumenti da se pouzdam u Tebe. Bi li mi mogao dati neke?» I zatim samo čitajte korak po korak. Nakon što pročitate jedan stih, zastanite i počnite moliti: «Gospodine, otvori moje oči da mogu vidjeti čudesnost ovog obećanja. Putem svoga Duha daj mi sposobnost da u njemu uživam, odmaram u njemu, vjerujem u njega, da ga slijedim, živim i djelujem u njemu, molim Te.» Zatim nastavite sa sljedećim stihom i radite ponovo na njemu sve dok ne pronađete Boga koji vam dolazi u susret i jednostavno podiže ovaj ružni veo zavisti s vas.

Dodatna municija protiv nedostatka vjere

Uzmimo još nekoliko tekstova kojima se možete poslužiti u svojoj borbi protiv zavisti.

Poslovice 23:17: «Ne budi u duši ljubomoran grešnicima, već po cijeli dan strahuj od Gospoda.» I tu dolazi veliko obećanje: «Jer, zasigurno, ima jedna budućnost i tvoje ufanje neće biti upropaštno.» Znači ovdje je osoba koja promatra grešnika i vidi kako cvate. Zatim ta osoba počne osjećati kako njegova nada neće stvarno cvasti. Pokušava živjeti za Krista, ali stvari ne idu onako dobro za njega kako idu za grešnika. Biblija je jako svjesna ovog problema. Psalam 37 govori o njemu, kao i Psalam 73.

Ponekad priče pomažu bolje nego tekst, naročito biblijske priče. One imaju način da dopru tamo gdje ostala literatura ne može. Dakle, ovdje je priča koju sam mnogo puta i sam koristio da se oduprem iskušenjima zavisti. To je priča o mladiću s pet kruhova i dvije ribe, kako je zabilježeno u evanđelju po Ivanu 6.

U evanđelju po Ivanu 6 Isus se sažalio nad mnoštvom i govori svojim učenicima: «Nahranite ih.» A oni mu odgovore: «Pošalji ih sve kući. Treba nam kruha za 200 dinara da ih sve nahranimo a kasno je.» On im odgovori: «Što vi imate?» Oni mu rekoše: «Ovaj dječak ima pet ječmenih kruhova i dvije ribe. Ali što je to za ovoliko mnoštvo?» Sada biste mogli zastati i zamisliti dijete kako gleda prema gore govoreći «Ali to je sve što imam. Nemojte da se osjećam loše zbog toga.» A ipak, to je upravo gdje se svi mi nalazimo. Mi smo mala djeca s pet ječmenih kruhova i dvije ribe na dar, izgledom, novcem – ili bilo čim drugim zbog čega se osjećamo manje vrijednima. Gledate oko sebe sve one snažne, lijepe, bogate ljude kojima sve ide od ruke, a sve što vi imate su pet kruhova i dvije ribe da bi se obavio posao za koji je potreban kruh u vrijednosti 200 dinara. A Isus kaže: «Daj mi ih.» On ih uzme i – ovo ste učili na vjeronauku, zar ne? To je divna priča – i On se pomoli, nahrani 5000 muškaraca, žena i djece. Kada razmislim o tome pomislim: «Možda ipak ima nade za mojih pet kruhova i dvije ribe.»

A koliko je košara ostalo? Dvanaest. Zašto? Jedna za svakog apostola koji nije vjerovao da će biti dovoljno. Upravo zato da se dokaže da kada date ono čega mislite da nemate dovoljno, vratiti će vam se više nego što ste mogli i zamisliti da bi imali. To je priča koja će svaki puta zadati bolan udarac zavisti.

Ako počnete razmišljati da su vaši darovi premali, da niste dorasli potrebama situacije, Isus je dorastao potrebama situacije. On može uzeti najmanji dio vas i umnožiti ga. Ja imam natpis iznad vrata u mom domu koju mi je poklonila Virginia Maderis u Marylandu prije otprilike 15 godina. Na njoj piše: «Svijet će tek vidjeti što može postići čovjek koji je potpuno posvećen Gospodinu. Uz Božju pomoć ja ću biti taj čovjek» – D. L. Moody.

«Voljeti znači prestati uspoređivati»

Jedna posljednja ilustracija: obratimo se na evanđelje po Ivanu 21. Znate ovu priču, ali sumnjam da ste o njoj ikada razmišljali u vezi sa zavišću. Nisam ni ja, sve dok je nisam pročitao u knjizi prije izvjesnog vremena. Ja je nisam napisao, ali je volim, pa ću je podijeliti s vama. Situacija je da se Petar vratio Isusu nakon poricanja, potvrđujući tri puta kako ljubi Gospodina. U stihu 18 kaže: «Zaista, zaista kažem ti: Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio; ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš.» To Isus govori Petru. «A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga.» Drugim riječima, biti će mučenik. Rekavši to doda: «Idi za mnom!»

Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše privio Isusu uz prsa i upitao ga: «Gospodine, tko će te to izdati?» Vidjevši ga, Petar kaže Isusu: «Gospodine, a što s ovim?» Što se to ovdje događa? Zašto on to govori? On kaže, upravo si mi rekao da ću biti ubijen. Što sa Ivanom? Da li će i on biti ubijen? Možete vidjeti, tik ispod površine, zavist u Petrovom srcu. «Ako on neće biti ubijen, to nije pošteno!» Dobro, kako Isus ovo rješava?

Odgovori mu Isus: «Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga? Ti idi za mnom!» Što on tu govori? Mislim da govori kako je stvarno opasno uspoređivati okolnosti. Stvarno je opasno uspoređivati darove. Sjećam se na Sveučilištu u Wheatonu, u studentskom domu, Martin Noel, moj tadašnji studentski savjetnik, imao je komadić papira na svojim vratima, na kom je pisalo: «Voljeti znači prestati uspoređivati». To su dobre vijesti. Tako je. Isus ovdje govori: «Slušaj, nemoj se upuštati u uspoređivanje s ovim drugim učenikom. Što imam za njega, imam za njega. Ovdje je što imam za tebe: sebe. Je li to dovoljno?»

I to je rješenje za zavist. Upravo kao što je bilo rješenje za požudu, o čemu smo pričali danas ujutro. Rješenje je Isus. «Slijedi me. Ako si iza mene, ako imaš mene, zašto se trebaš brinuti radi nekog drugog?» To je odgovor: samo nam treba više Isusa. Na drugom mjestu Isus je rekao: «Ali se ne radujte tomu, što vam se dusi pokoravaju; nego se radujte, što su vaša imena zapisana na nebesima.» Tako je divna povlastica biti sljedbenik Isusa Krista da je to što se događa sa drugim sljedbenicima potpuno nevažno. I tako zavist nestaje.

Preuzeto s dopuštenjem sa www.gospeltranslations.org. Gospel Translations je online služba koja postoji kako bi knjige i članci Evanđelja (Radosne vijesti) bili dostupni besplatno svim narodima na svim jezicima.

O autoru:

John Piper

John Piper je osnivač i glavni učitelj službe desiringGod.org te predsjednik škole Bethlehem College and Seminary. Trideset i tri godine služio je kao glavni pastor crkve Bethlehem Baptist Church u Minneapolisu Minnesoti.  Autor je više od pedeset knjiga, a na hrvatskom su dostupne njegove knjige Božja Vrhovna Vlast u Propovijedanju, Koronavirus i Krist, te Radosna vijest o velikom veselju.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti