Kako piti sok od naranče na slavu Božju?

Kada sam prije dva tjedna pitao: „Da li je doktrina o potpunoj izopačenosti biblijska?“, moj je odgovor bio DA. Jedna stvar na koju sam mislio tvrdeći to bila je činjenica da su sva naša djela i naši postupci, osim spasonosne milosti, moralno uništeni. Drugim riječima, sve što jedan nevjernik čini prožeto je grijehom te je stoga Bogu neprihvatljivo.
Rekao sam da jedan razlog zašto tako vjerujem dolazi iz 1. Korinćanima 10, 31 gdje stoji zapisano:
„Prema tome, bilo da jedete, bilo da pijete, bilo da što drugo činite, sve činite na slavu Božju!”
I pitao sam se je li grijeh ne poslušati ovu biblijsku zapovijed. Da!
Došao sam do sljedećeg zaključka: grijeh je jesti ili piti ili činiti bilo što drugo ako nije na slavu Božju. Drugim riječima, grijeh nije samo lista loših stvari koje mogu nauditi (ubojstvo, krađa i tome slično). Grijeh je, jednako tako, izostaviti Boga iz svojih svakodnevnih aktivnosti. Grijeh je sve ono što ne činiš na slavu Božju.
No što je to što nevjernici čine na slavu Božju? Ništa! Stoga je sve što čine grešno. I upravo na to sam mislio kada sam rekao da su sva naša djela i postupci, ako izuzmemo spasonosnu milost, moralno uništeni.
Neki od vas su me pitali jedno vrlo praktično pitanje: “Kako jesti ili piti na slavu Božju? Primjerice, sok od naranče za doručak?”
Odgovor se nalazi u 1. Timoteju:
“… koji zabranjuju ženidbu i (naređuju) uzdržavanje od jela koja Bog stvori da ih vjernici – oni što potpuno upoznaše istinu – uzimaju sa zahvalnošću. Svako je stvorenje Božje dobro, i ništa ne treba odbaciti ako se uzima sa zahvalnošću; posvećuje ga, naime, Božja riječ i molitva.”
Sok od naranče je stvoren kako bi se sa zahvalnošću primio od onih koji vjeruju i znaju istinu. Stoga, nevjernici ne mogu piti sok od naranče sa svrhom koju je Bog namijenio – srca ispunjenog zahvalnošću Bogu koje poznaje istinu.
No vjernici mogu te na taj način proslavljaju Boga. Njihovo pijenje soka od naranče jest posvećeno riječju Božjom i molitvom. Božja nas riječ uči da je sok, pa čak i naša snaga da ga konzumiramo, besplatan Božji dar (1. Korinćanima 4,7; 1. Petrova 4,11). Molitva je ponizni odgovor koji dolazi iz zahvalnog srca. Vjerovati u tu istinu zapisanu u riječi i zahvaljivati u molitvi, način je na koji pijemo sok od naranče na slavu Božju.
Drugi način jest da to činimo obazrivo. O tome piše u 1. Korinćanima 10, 33:
“… baš kao što i ja u svemu svima ugađam i ne tražim svoje osobne koristi, nego korist mnogih da se spase.”
“Nasljedujte mene, kao što i ja nasljedujem Krista!” (1. Korinćanima 11,1)
Sve što činimo – čak i kad pijemo sok od naranče – činimo s namjerom da drugima oko nas posluži na spasenje.
Zahvalimo Bogu što smo po njegovoj milosti izbavljeni od vječne propasti i naših zlih djela. I sve činimo, bilo jedemo, bilo pijemo, na slavu našega veličanstvenog Boga!

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/how-to-drink-orange-juice-to-the-glory-of-god

O autoru:

John Piper

John Piper je osnivač i glavni učitelj službe desiringGod.org te predsjednik škole Bethlehem College and Seminary. Trideset i tri godine služio je kao glavni pastor crkve Bethlehem Baptist Church u Minneapolisu Minnesoti.  Autor je više od pedeset knjiga, a na hrvatskom su dostupne njegove knjige Božja Vrhovna Vlast u Propovijedanju, Koronavirus i Krist, te Radosna vijest o velikom veselju.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti