Ponositi se samo križem – 3. dio

Galaćanima 2:19b-20: „s Kristom sam razapet na križ; živim – ali ne više ja, nego Krist živi u meni: život koji sad provodim u tijelu, provodim u vjeri u Sina Božjega, koji mi je iskazao ljubav i samoga sebe za mene predao.“

Kad je Krist umro, umrli smo i mi. Slavni značaj Kristove smrti je da su u njegovoj smrti svi njegovi umrli s njim. Ta smrt, da je umro za sve nas, postaje naša smrt kada smo ujedinjeni s Kristom po vjeri.

Ali kažete: „Nisam li ja živ? Osjećam se živ.“ Zato su Galaćanima 2:19-20 i 6:14 u Bibliji. Bog nas uči onome što nam se dogodilo, tako da znamo i razumijemo njegov način rada s nama i hvalimo se u njemu i njegovom Sinu i križu kako bismo i trebali. Drugim riječima, ‘ja’ koji živi je novi ‘ja’ u vjeri. Novo stvorenje živi. Vjernik živi. Staro ‘ja’ je umrlo na križu s Isusom. I ako pitate: „Gdje je ključ razumijevanja ove stvarnosti? Kako da to postane moje?“ Odgovor se podrazumijeva u riječima o vjeri u stihu iz poslanice Galaćanima 2:20. „Život koji sada provodim u tijelu, provodim u vjeri u Sina Božjega.“ To je taj ključ. Bog vas sa svojim Sinom povezuje vjerom. I kad on to učini, postoji takvo sjedinjenje s Božjim Sinom da njegova smrt postaje vaša smrt i njegov život postaje vaš život.

Shvatite da kada je Krist umro na križu, vi ste umrli; i kad ste se pouzdali u njega, ta smrt je stupila na snagu u vašem životu. Pavao kaže, to je vaša smrt svijetu i smrt svijeta vama.

Značenje: kad se pouzdate u Isusa, vaši okovi s ovim svijetom su slomljeni i neodoljiva draž ovog svijeta je slomljena. Staro je nestalo. Novo je nastalo. To novo ‘ja’ dolazi od vjere. A svijet NIJE predmet hvalisanja vjere, već je to Krist i osobito, razapeti Krist. Svijet više nije vaše blago. On više nije izvor vašeg života, vaše zadovoljstvo i vaša radost. Sada je to Krist.

Biti mrtav svijetu ne znači izaći iz svijeta. I to ne znači ne osjećati stvari ovog svijeta – neke negativne i neke pozitivne (1. Ivanova 2:15; 1. Timoteju 4:3). To znači da svako opravdano zadovoljstvo u svijetu postaje krvlju kupljen dokaz Kristove ljubavi i prilika da se ponosite križem.

O autoru:

John Piper

John Piper je osnivač i glavni učitelj službe desiringGod.org te predsjednik škole Bethlehem College and Seminary. Trideset i tri godine služio je kao glavni pastor crkve Bethlehem Baptist Church u Minneapolisu Minnesoti.  Autor je više od pedeset knjiga, a na hrvatskom su dostupne njegove knjige Božja Vrhovna Vlast u Propovijedanju, Koronavirus i Krist, te Radosna vijest o velikom veselju.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti