Ponositi se samo križem – 1. dio

Galaćanima 6:14: „A ja sam daleko od toga da se ičim ponosim, osim križem Gospodina našega Isusa Krista, po kome je meni razapet svijet i ja svijetu!“

Ponositi se samo križem Isusa Krista. To je jedini cilj. Jedina čežnja. Ponositi se samo križem. Pavao kaže neka to bude vaša jedina čežnja, vaš jedini ponos, radost i hvalisanje.

To je šokantno iz dva razloga.

1) To je kao da kažete: ponosite se samo električnom stolicom. Hvalite se samo plinskom komorom. Radujte se samo smrtonosnoj injekciji. Neka vaš jedini ponos i jedina radost i jedino hvalisanje bude uže za linčovanje. „Daleko sam od toga da se ičim ponosim, osim križem Gospodina našega Isusa Krista.“ Nikakvo pogubljenje ikad smišljeno nije bilo okrutnije i donosilo veći očaj nego biti prikovan na križ. To je bilo užasno. Ne biste to mogli gledati – ne bez vike i čupanja kose i deranja svoje odjeće. Neka to bude jedina čežnja vašeg života.

2) To je jedna stvar koja je šokantna u vezi Pavlovih riječi. Druga je kad on kaže da to treba biti jedini ponos u vašem životu. Jedina radost. Jedino hvalisanje. „A ja sam daleko od toga da se ičim ponosim, osim križem Gospodina našega Isusa Krista.“
Što on pod tim misli? Ne ponositi se ničim drugim? Ne hvaliti se ničim drugim? Ne imati druge radosti osim Isusovog križa – Isusove smrti? Zašto je to tako?

Iz ovog razloga: za otkupljene grješnike, svaka dobra stvar – zapravo, svaka loša stvar koju je Bog okrenuo na dobro – je zadobivena Kristovim križem. Bez Kristove smrti, grješnici ne dobivaju ništa osim suda. Bez Kristovog križa, postoji samo osuda. Stoga, sve što uživate u Kristu – kao kršćanin, kao osoba koja se pouzdaje u Krista – dugujete Kristovoj smrti. I svako vaše radovanje u svim stvarima treba stoga biti radovanje u križu gdje su svi blagoslovi kupljeni za vas po cijeni smrti Božjeg Sina, Isusa Krista.

O autoru:

John Piper

John Piper je osnivač i glavni učitelj službe desiringGod.org te predsjednik škole Bethlehem College and Seminary. Trideset i tri godine služio je kao glavni pastor crkve Bethlehem Baptist Church u Minneapolisu Minnesoti.  Autor je više od pedeset knjiga, a na hrvatskom su dostupne njegove knjige Božja Vrhovna Vlast u Propovijedanju, Koronavirus i Krist, te Radosna vijest o velikom veselju.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti