Potraga za radošću

Jesi li znao da nam Bog nalaže biti sretnima?

“Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca!” (Ps 37,4)

1) Bog nas je stvorio na svoju slavu
“Sinove mi dovedi izdaleka, i kćeri moje s kraja zemlje, (…) i koje sam na svoju slavu stvorio” (Iz 43,6-7)

Bog nas je stvorio da veličamo njegovu slavu – kao što teleskop povećava zvijezde. Stvorio nas je da obznanimo njegovu dobrotu i istinu i ljepotu i mudrost. Božja slava najsjajnije se vidi u dubokoj radosti koja izvire iz svega što je On. Tako Bog dobiva hvalu, a mi radost. Bog nas je stvorio tako da kada ga najviše slavimo jest kada najviše uživamo u njemu.

2) Svako ljudsko biće treba živjeti na slavu Božju
“Dakle, ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite” (1 Kor 10,31)

Ako nas je Bog stvorio na svoju slavu, mi smo jasno dužni živjeti na slavu njegovu. Tu nam je obvezu On udijelio. Prema tome naša je prva dužnost pokazati Božje vrijednosti bivajući zadovoljnima sa svime što On za nas predstavlja. To je bit ljubavi prema Bogu (Mt 22,37) i povjerenja u njega (1 Iv 5,3-4) i zahvalnosti prema njemu (Ps 100,2-4). Tu počiva sva istinska poslušnost, naročito ljubav prema drugima (Kol 1,4-5).

3) Nitko od nas nije slavio Boga kako je trebao
“Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja” (Rim 3,23)

Što znači “potrebna im je slava Božja”? To znači da nitko od nas nije imao povjerenja niti je cijenio Boga kako je trebao. Nismo bili zadovoljni njegovom veličinom i nismo kročili njegovim putevima. Utaživali smo svoje zadovoljstvo u drugim stvarima i držali ih vrijednijima od Boga, što nije ništa drugo doli idolatrija (Rim 1,21-23). Otkad je grijeh došao na ovaj svijet svi smo se opirali Bogu kao našem jedinstvenom i univerzalnom blagu (Ef 2,3). To je goruća uvreda veličini Božjoj (Jr 2,12-13).

4) Svi mi zaslužujemo Božju pravednu osudu
“Plaća je grijeha smrt…” (Rim 6,23)

Svi smo mi omalovažili slavu Božju. Kako? Davajući prednost drugim stvarima nad Bogom. Bivajući nezahvalnima, nepovjerljivima i neposlušnima. Stoga je Bog pravedan kada nam uskraćuje uživanje u vječnoj slavi njegovoj. “Oni će biti kažnjeni vječnom propašću, daleko od lica Gospodnjega i od slave njegova veličanstva” (2 Sol 1,9).
U Novom se zavjetu riječ “pakao” spominje dvanaest puta – jedanaest puta ju spominje sam Isus. To nije nikakav mit koji su izmislili mrki i srditi propovjednici. Ono je ozbiljno upozorenje Sina Božjega koji je umro da otkupi naše grijehe. Veoma je opasno zanemarivati tu činjenicu.
Da je Biblija završila svoju analizu ljudskog stanja na ovom mjestu, bili bismo osuđeni na beznadnu budućnost. No nije stala na ovom mjestu…

5) Bog je poslao Isusa, svog sina jedinca, da nam pruži vječni život i radost
“Vjerodostojna je riječ i vrijedna da se posve prihvati: Isus Krist dođe na svijet spasiti grešnike…” (1 Tim 1,15)

Dobra vijest jest da je Krist umro za grešnike poput nas. Tijelom je uskrsnuo od mrtvih da potvrdi snagu spasenja vlastite smrti i da otvori vrata vječnog života i radosti (1 Kor 15,20). To znači da Bog može odriješiti grešnike krivnje te i dalje biti pravedan (Rim 3,25-26). “Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu” (1 Pt 3,18). Duboko i trajno zadovoljstvo čovjek će naći kada se vrati kući k Bogu.

6) Povlastice stečene Kristovom smrću pripadaju onima koji se pokaju i vjeruju u nj
“Pokajte se dakle i obratite da se izbrišu grijesi vaši” (Dj 3,19). “Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se – ti i dom tvoj” (Dj 16,31).

“Pokajati se” znači odbaciti sva varljiva obećanja grijeha. “Vjerovati” znači naći zadovoljstvo u svemu što nam Bog daje kroz Isusa. “Reče im Isus: “Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada” (Iv 6,35). Mi nećemo zaraditi naše spasenje. Ne možemo ga zavrijediti (Rim 4,4-5). Milošću smo spašeni po vjeri (Ef 2,8-9). Opravdani smo besplatno (Rim 3,24). Imat ćemo spasenje ako ga cijenimo iznad svega što postoji (Mt 13,44). Kada tako djelujemo, Božji je cilj u stvaranju postignut. On je slavljen u nama, a mi smo zadovoljni u njemu – zauvijek.

Misliš li da ovo ima smisla?
Žudiš li za onom vrstom užitka koja dolazi iz zadovoljstva u svemu što nam Bog daje kroz Isusa? Ako je tako, onda Bog djeluje u tvom životu.

Što bi trebao učiniti?
Okreni leđa varljivim obećanjima grijeha. Zamoli Isusa da te spasi od krivnje i kazne i ropstva. “Jer: Tko god prizove ime Gospodnje, bit će spašen” (Rim 10,13). Počni polagati nadu u sve ono što nam Bog daje kroz Isusa. Slomi moć obećanja grijeha vjerom u najviše zadovoljstvo što pružaju Božja obećanja. Počni čitati Bibliju da pronađeš njegova dragocjena i najveća obećanja koja će te osloboditi (2 Pet 1,3-4). Pronađi crkvu koja vjeruje u Bibliju i počni slaviti i zbližavati se s ljudima koji cijene Krista više od svega.

Najbolja vijest ovoga svijeta jest da naša sreća i Božja svetost ne moraju nužno biti u sukobu. Ako smo zadovoljni svime što nam Bog daje kroz Isusa, veličamo ga kao najveće Blago.

“Pokazat ćeš mi stazu u život, puninu radosti pred licem svojim, sebi zdesna blaženstvo vječno.” (Ps 16,11)

Preuzeto s dopuštenjem sa www.gospeltranslations.org. Gospel Translations je online služba koja postoji kako bi knjige i članci Evanđelja (Radosne vijesti) bili dostupni besplatno svim narodima na svim jezicima.

O autoru:

John Piper

John Piper je osnivač i glavni učitelj službe desiringGod.org te predsjednik škole Bethlehem College and Seminary. Trideset i tri godine služio je kao glavni pastor crkve Bethlehem Baptist Church u Minneapolisu Minnesoti.  Autor je više od pedeset knjiga, a na hrvatskom su dostupne njegove knjige Božja Vrhovna Vlast u Propovijedanju, Koronavirus i Krist, te Radosna vijest o velikom veselju.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti