Photo by Chen YiChun on Unsplash

Što to znači “Tražiti Gospodina”?

Tražiti Gospodina znači tražiti njegovu prisutnost. „Prisutnost“ je uobičajeni prijevod hebrejske riječi „lice“. Doslovno, mi trebamo tražiti njegovo „lice“. Ali ovo je hebrejsko razumijevanje pristupa Bogu. Biti pred njegovim licem znači biti u njegovoj prisutnosti.

Ali, nisu li njegova djeca uvijek u njegovoj prisutnosti? Da i ne. Da na dva načina: Prvo, u smislu da je Bog sveprisutan i stoga uvijek je blizu svega i svakoga. On svemu daje postojanje. Njegova moć je uvijek prisutna u održavanju i upravljanju sa svim stvarima.

I drugo da, uvijek je prisutan sa svojom djecom u smislu svog saveznog obećanja da uvijek stoji uz nas i radi za nas te okreće sve na naše dobro.  „I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.“ (Mt. 28,20).

Kada on nije s nama

Ali na određeni način Božja prisutnost nije uvijek s nama. Iz tog razloga Biblija nas opetovano poziva da „tražimo Gospodina… tražite svagda njegovo lice” (Ps. 105,4). Božja očita, svjesna, pouzdana prisutnost nije naše svagdašnje iskustvo. Postoje faze kada zanemarujemo Boga, ne mislimo o njemu i ne dajemo mu povjerenje te ga smatramo „neočitovanim“, odnosno ne uviđamo ga, lijepog te vrijednog u očima naših srca.

Njegovo lice koje je odsjaj njegovog karaktera, skriveno je iza zavjese naših tjelesnih želja. Ovo stanje je uvijek spremno da nas preuzme. Zato nam je rečeno da „tražimo svagda njegovo lice“. Bog nas poziva da uživamo u stalnoj svijesti o njegovoj nenadmašnoj veličini, ljepoti i vrijednosti.

Što znači tražiti

To se događa kroz „traženje“. Neprestano traženje. Ali što to praktično znači? I Stari i Novi zavjet kažu da je to „stav uma i srca“ prema Bogu. To je svjesno usredotočivanje ili fokusiranje našeg uma i sklonosti naših srca ka Bogu.

Sada, dakle, pregnite svojim srcem i svojom dušom da tražite Jahvu, svoga Boga…” (1. Ljet. 22,19)

„Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim!” (Kol. 3:1-2)

Svjesni odabir

Ovaj stav uma suprotan je mentalnom zabušavanju. To je svjesni izbor, usmjeriti srce prema Bogu. To je ono što Pavao moli za Crkvu: „A Gospodin neka upravi srca vaša k ljubavi Božjoj i postojanosti Kristovoj.” (2. Sol. 3,5). To je svjesni napor s naše strane. Ali taj napor traženja Boga dar je od Boga.

Mi ne ulažemo taj mentalni i emocionalni napor da tražimo Boga jer je on izgubljen. To bismo činili da tražimo novčić ili ovcu. Ali Bog nije izgubljen. Ipak, uvijek postoji nešto pored čega ili oko čega moramo ići da se svjesno susretnemo s njim. Ovo pored čega ili oko čega se naziva traženje. Često je skriven, prikriven. Moramo proći pored posrednika i oko prepreka.

Bog nas poziva da uživamo u stalnoj svijesti o njegovoj nenadmašnoj veličini, ljepoti i vrijednosti.

Nebesa kazuju slavu Božju. Tako da ga možemo tražiti kroz to. Otkriva se u svojoj riječi. Tako da ga možemo tražiti kroz to. Pokazuje nam se u činima milosti kroz druge ljude. Tako da ga možemo tražiti kroz to. Traženje je svjesni napor da oko prirodnih sredstava dođemo do samog Boga, da neprestano usmjeravamo svoje umove prema Bogu u svim našim iskustvima, usmjeravamo svoje umove i srca prema njemu kroz sredstva njegove objave. To je ono što znači tražiti Boga.

Prepreke koje treba izbjegavati

I postoje beskrajne prepreke koje moramo zaobići kako bismo ga jasno vidjeli i kako bismo mogli biti u svjetlu njegove prisutnosti. Moramo pobjeći duhovno otupljujućim aktivnostima. Moramo pobjeći od njih i zaobići ih. Blokiraju nam put.

Znamo što nas čini vitalno osjetljivima na Božje pojavljivanje u svijetu i u riječi. I znamo što nas otupljuje i zasljepljuje te tjera da ga ne ni želimo tražiti. Od tih stvari se moramo odmaknuti i krenuti okolo kako bismo vidjeli Boga. To je ono što tražiti Boga zahtjeva od nas.

I dok usmjeravamo naše umove i srca ka Bogu u  svim našim iskustvima mi ujedno i vapimo Bogu. To također znači traženje njega.

„Tražite Jahvu dok se može naći, zovite ga dok je blizu!“ (Iz. 55,6)

“Al’ ako Boga potražiš iskreno i od Svesilnog milost ti izmoliš…” (Job 8,5)

Traženje uključuje pozivanje i molbu. „O Gospode, otvori mi oči. O Bože, podigni zavjesu moje vlastite sljepoće. Gospodine, smiluj se i otkrij se. Žudim da vidim tvoje lice.“

Ključna je poniznost

Velika prepreka traženju Gospodina je ponos. „Bezbožnik zbori u obijesti svojoj:“ (Ps. 10,4). Stoga je poniznost ključna za traženje Gospodina.

Veliko obećanje onima koji traže Gospodina jest da se on dadne naći. „… ako ga budeš tražio, dat će ti se da ga nađeš“(1. Ljet. 28,9). A kad ga pronađu, postoji velika nagrada. „…  jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže.” (Heb. 11,6). Sam Bog je naša najveća nagrada i kada imamo njega, imamo sve. Stoga: „Tražite Jahvu i njegovu snagu, tražite svagda njegovo lice!” (Ps. 105,4).

Used with permission from Desiring God.

Izvor: https://www.desiringgod.org/articles/what-does-it-mean-to-seek-the-lord

O autoru:

John Piper

John Piper je osnivač i glavni učitelj službe desiringGod.org te predsjednik škole Bethlehem College and Seminary. Trideset i tri godine služio je kao glavni pastor crkve Bethlehem Baptist Church u Minneapolisu Minnesoti.  Autor je više od pedeset knjiga, a na hrvatskom su dostupne njegove knjige Božja Vrhovna Vlast u Propovijedanju, Koronavirus i Krist, te Radosna vijest o velikom veselju.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti