Trenutna i moćna ljubav

„Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač?“ Rimljanima 8,35.

Primijetimo tri stvari sadržane u Rimljanima 8,35.

1. Krist nas ljubi sada.
Žena može reći za svoga pokojnog supruga: Ništa me neće rastaviti od njegove ljubavi, misleći pritom na to kako će je slatka i moćna uspomena na njegovu ljubav pratiti do kraja života. No to nije ono o čemu Pavao ovdje piše.
U Rimljanima 8,34 jasno kaže: „… Krist Isus umrije, štoviše i uskrsnu, on je i zdesna Bogu – on se baš zauzima za nas.“ I razlog zašto Pavao može reći da nas ništa neće rastaviti od ljubavi Kristove jest činjenica da je Krist živ i da nas voli sada.
On sjedi s desne strane svome Ocu i zauzima se za nas, što znači da se brine da je njegovo dovršeno djelo spasenja u našim životima trajno, djelotvorno i da nas, u konačnici, dovodi do vječne radosti. Njegova ljubav nije samo uspomena; sjećanje, već djelovanje koje traje i nastavlja se iz trenutka u trenutak; djelovanje koje proizlazi od sveprisutnog, živoga Sina Božjeg koji nas vodi ka vječnoj radosti.

2. Ta Kristova ljubav je djelotvorna te nas štiti od odvojenja. Ona nije sveopća ljubav; ljubav dana svima, već specifična, namijenjena njegovom narodu – za one koji prema Rimljanima 8,28, ljube njega te su odlukom njegovom pozvani.
To je ljubav opisana u Efežanima 5,25 gdje kaže: „Muževi ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio crkvu te sebe predao za nju.“ Takva je Kristova ljubav za crkvu, njegovu zaručnicu. Krist je pun ljubavi za svako stvorenje, no njegova ljubav za zaručnicu jest posebna, spasonosna i ustrajna. Znaš da si i ti zaručnica ako vjeruješ Bogu. Svatko – bez iznimki – tko vjeruje Kristu može reći, ja sam njegova zaručnica; dio crkve; dio onih koji su pozvani i odabrani; dio onih koji su, prema Rimljanima 8,35, brižno čuvani i zaštićeni bez obzira na sve.

3. Ta svemoguća, djelotvorna, zaštićujuća ljubav neće nas poštedjeti životnih nedaća, no zaštitit će nas i dovesti nas, na koncu, do vječne radosti.
Smrt će nam se dogoditi, no neće nas odvojiti od Kristove ljubavi. Kada Pavao u 35. retku kaže da nas niti mač neće rastaviti od ljubavi Kristove, u stvari želi reći: čak i ako smo ubijani, nismo odvojeni od ljubavi Kristove.
Sažetak onoga što je zapisano u Rimljanima 8,35 jest, dakle, sljedeće: Isus Krist snažno voli svoj narod svemogućom, trajnom ljubavlju koja ne spašava uvijek od životnih nedaća, problema i kušnji, ali čuva i održava, te vodi ka vječnoj radosti koju ćemo uživati u njegovoj prisutnosti čak i ako do tamo trebamo stići kroz patnju i smrt.

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/present-and-powerful-love

O autoru:

John Piper

John Piper je osnivač i glavni učitelj službe desiringGod.org te predsjednik škole Bethlehem College and Seminary. Trideset i tri godine služio je kao glavni pastor crkve Bethlehem Baptist Church u Minneapolisu Minnesoti.  Autor je više od pedeset knjiga, a na hrvatskom su dostupne njegove knjige Božja Vrhovna Vlast u Propovijedanju, Koronavirus i Krist, te Radosna vijest o velikom veselju.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti