Katekizam Novoga grada

Što je molitva?

Molitva je izlijevanje srca Bogu u slavljenju, molbama, priznavanju grijeha i zahvaljivanju.

Kraći odgovor: Molitva je izlijevanje srca Bogu.

Sveto pismo

Psalam 62,9

U nj se, narode, uzdaj u svako doba;
pred njim srca izlijevajte: Bog je naše utočište!

Komentar

Abraham Booth

Budući da su neprijatelji tvoje duše okorjeli, suptilni i moćni, a tvoja duhovna snaga nepostojana, jako je potrebno neprestano se podsjećati ovih trezvenih istina. Što je više preporučljivo, što je potrebnije za tvoj promišljen hod; da paziš i moliš se da ne podlegneš iskušenju? Osjećaj vlastite slabosti i nedostatnosti uvijek bi trebala biti na tvom umu i očitovati se u tvome ponašanju. Budući da je iskvarenost prirode neprijatelj koji ti je dok si na zemlji uvijek blizu i u tebi te s obzirom na to da je jako oran dodatno podržati svaku kušnju izvanjskim poticajem, trebaš »svrh svega čuvati svoje srce«. Čuvaj, marljivo bdij nad svih njegovim maštanjima, kretnjama i sklonostima. Razmišljaj o tome odakle dolaze i čemu su sklone, prije nego što izvršiš bilo koju namjeru koja se u njemu oblikovala. Tȁ, tako je nadmoćna prevrtljivost ljudskoga srca da »bezuman je tko se uzda u svoje srce«, jer ne prepoznaje svoju opasnost i nesvjestan je onoga što je u njegovu najbolju interesu. Ovo razmatranje bi trebalo potaknuti svako dijete Božje da povije svoja koljena na molitvu, i to veoma često, ponizno i gorljivo: da živi, rekli bismo, kod prijestolja milosti i da ne odlazi od njega sve dok daleko ne umakne opasnosti. Sigurni smo da što više vidimo snagu naših neprijatelja i opasnost koju im predstavljamo, više ćemo se prepuštati žarkoj molitvi. Možeš li, o kršćaninu, biti hladan i ravnodušan, biti tup i nemaran, kada su svijet, tijelo i đavao tvoji neumoljivi i neumorni neprijatelji?

Duhovno promišljanje

JOHN PIPER

Molitva je način na koji hodate po Duhu. Molitva je način na koji hodate po vjeri. Drugim riječima, molitva je disanje kršćanskoga života. Samo udahnite i izdahnite. To je način na koji živite.

Dopustite da vam to ilustriram pomoću četiri elementa iz katekizma: priznanje, molba, slavljenje i zahvala. Kada se nađete u situaciji da vam je potrebna pomoć, preporučujem vam da tražite pomoć molitvom koja sadrži ova četiri elementa.

Zamislite da moram govoriti pred skupinom ljudi i nervozan sam (možete zamisliti i nešto što vas čini nervoznim). Dok se taj trenutak približava, pitam se: „Hoću li ja to moći? Hoću li se sjetiti što moram reći? Hoću li napraviti budalu od sebe?“ U tome trenutku Bogu priznajem da mi treba pomoć. Kažem: „Gospodine, grešnik sam. Ne zaslužujem tvoju pomoć, ali mi je tako potrebna. Ne mogu ništa učiniti bez tebe.“ To je prvi korak molitve: priznanje.

Potom pretvorim priznanje u molbu. „Gospodine, molim te, pomozi mi. Trebam sjećanje. Trebam jasno izražavanje. Treba mi pravi stav. Treba mi poniznost. Trebam gledati ljude u oči. Trebam sve ove stvari. Želim biti koristan svojim slušateljima, ali jednostavno nemam sve što im treba. Pomozi mi.“ To je drugi korak molitve: molba. Poziv upomoć.

Zatim trebam razmisliti i uhvatiti se neke Božje osobine koja će biti vrijedna slavljenja i vrijedna pouzdanja. Kao što Bog kaže: „Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom“ (vidi Iz 41,10). Uhvatim se za to obećanje, tu silu, tu ljubav, to milosrđe i držim se čvrsto. Pouzdajem se u njega i slavim ga. „O Gospodine, ti mi možeš pomoći. Vjerujem da ćeš mi pomoći. Slavim te što si Bog koji mi želi i može pomoći!“ To je treći korak molitve: pouzdanje i slavljenje.

Nakon toga u pouzdanju u Boga održim govor. Kada završim, bez obzira na to kako je prošlo, zahvalim mu. Budući da sam se pouzdao u njegovu pomoć, vjerujem da će upotrijebiti moja nastojanja, bez obzira na to što ja mislim o tome kako je prošlo. „Hvala ti, Gospodine!“ To je četvrti korak molitve: zahvala.

Dakle, to su četiri ključne riječi iz katekizma.

Prvo, uvijek priznajte svoje potrebe Gospodinu. „Trebam te.“
Drugo, zazovite ga u pomoć u molbama i prošnjama. „Pomozi mi.“
Treće, prisvojite Božja obećanja slaveći ga i pouzdajući se da ih može ispuniti.
Kada vam nakon toga pomogne, spustite glavu i recite: „Hvala ti.“
To je ritam i disanje kršćanskoga života.

Molitva

Bože, naše Utočište, hvala ti što nas pozivaš na molitvu. Ti nisi daleko; ti si blizu i čuješ nas kad se molimo. Daj da ti bez prestanka izlijevamo sve što nam je na srcu. Daj da se molimo bez lukavstva, da budemo iskreni i autentični pred tvojim prijestoljem milosti. Amen.

O Katekizmu Novoga grada

Katekizam Novoga grada je suvremeno sredstvo čiji je cilj pomoći i djeci i odraslima da nauče temeljne doktrine kršćanske vjere putem 52 pitanja i odgovora.

Izvorni materijali preuzeti su sa web stranice organizacije The Gospel Coalition, a prevedeni su uz dopuštenje izdavačke kuće Crossway. Biblijski tekstovi u prijevodu: Biblija Kršćanska sadašnjost 2019.