Nema skretanja od Golgote

Dok su tu bili, njoj dođe vrijeme da rodi. I rodi sina svoga, prvorođenca, te ga povije u pelenice i položi u jasle, jer u gostionici nije bilo mjesta za njih. (Lk 2,6-7)

Pomislili biste da, ako Bog tako vlada svijetom, da je iskoristio popis pučanstva na razini carstva da dovede Mariju i Josipa u Betlehem, zasigurno se mogao pobrinuti da je soba raspoloživa za njih u gostionici.

Da, mogao je. Isus je mogao biti rođen u bogatoj obitelji. Mogao je pretvoriti kamenje u kruh u pustinji. Mogao je pozvati 10.000 anđela u pomoć u Getsemaniji. Mogao je sići s križa i spasiti se. Nije važno što je Bog mogao učiniti, nego što je htio učiniti.

Božja volja je bila da, iako je Krist bio bogat, ipak zbog vas je postao siromašan. Znakovi „Nema mjesta“ po svim motelima u Betlehemu bili su tamo radi vas. „Radi vas od bogataša postao je siromah“ (2 Kor 8,9).

Bog vlada svim stvarima – čak i kapacitetom motela – radi svoje djece. Cesta prema Golgoti je počela znakom „Nema mjesta“ u Betlehemu i završila pljuvanjem te ruganjem na križu u Jeruzalemu.

Ne smijemo zaboraviti da je On rekao: „Ako tko hoće ići za mnom, neka se odreče samog sebe, neka svaki dan uzme križ svoj i neka me slijedi“ (Lk 9,23).

Pridružujemo mu se na cesti prema Golgoti i čujemo ga kako kaže: „Sjetite se riječi koju vam rekoh: ‘Nije sluga veći od svoga gospodara!’ Ako su mene progonili, i vas će progoniti“ (Iv 15,20).

Onome koji entuzijastično govori: „Ja ću te slijediti kamo god pođeš!“ Isus odgovara: „Lisice imaju jame i ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje nasloniti glavu“ (Lk 9,57-58).

Da, Bog se mogao pobrinuti da je Isus imao sobu u trenutku svog rođenja. Ali, to bi bilo skretanje s ceste prema Golgoti.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/no-detour-from-calvary

Podijelite ovu objavu: