Zlato, tamjan i smirna

Kad ugledaše zvijezdu, magi se vrlo obradovaše. Uđoše u kuću i nađoše dijete s Marijom, majkom njegovom; padoše ničice i pokloniše mu se. Zatim otvoriše riznice svoje te ga obdariše zlatom, tamjanom i smirnom. (Mt 2,10-11)

Boga ne poslužuju ljudske ruke, kao da bi nešto trebao (Dj 17,25). Darovi koje su donijeli magi nisu darovani kako bi bili pomoć ili radi potrebe. Vladaru je na sramotu ako bi mu strani posjetioci došli s paketima za brigu.

Niti su ovi pokloni trebali biti mito. Ponovljeni zakon 10,17 kaže da se Boga ne može podmititi. Pa, što su onda značili ovi darovi? Kako su oni slavljenje?

Pokloni su pojačivači želje za Kristom na gotovo isti način kao što je to post. Kad na ovaj način dajete Kristu dar, kažete: „Radost koju ja tražim (Mt 2,10) nije nada da ću se obogatiti tvojim stvarima. Nisam k tebi došao zbog tvojih stvari, već zbog tebe. I ovu želju sad pojačavam i pokazujem odričući se stvari, u nadi da ću u tebi uživati više, a ne u stvarima. Dajući ti ono što ne trebaš, a u čemu bih ja mogao uživati, govorim iskrenije i autentičnije: ‘Ti si moje blago, ne ove stvari.’“

Mislim da to znači slaviti Boga darovima zlata, tamjana i smirne.

Neka Bog uzme istinu ovog teksta i probudi u nama želju za samim Kristom. Da iz srca možemo reći: „Gospodine Isuse, ti si Mesija, Kralj Izraela. Svi će narodi doći i pokloniti se pred tobom. Bog rukovodi svijetom kako bi ti bio proslavljen. Stoga, na kakav god otpor naišao, radosno priznajem tvoj autoritet i dostojanstvo, i donosim svoje darove kako bih rekao da ti jedini možeš zadovoljiti moje srce, ne ove stvari.“

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/gold-frankincense-and-myrrh

Podijelite ovu objavu: