Odvažno naviještanje (Lk 3,18)

„I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.” Evanđelje po Luki 3,18.

Toliko je toga skriveno u ovome kratkom stihu o djelu i naporima Ivana Krstitelja: „I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.”

Evanđelje po Luki 3,18 savršen je sažetak života Ivana Krstitelja

Kao prvo, vidimo poveznicu s Lukinim evanđeljem 2,10 gdje anđeo naviješta: „Evo, donosim radosnu vijest o velikom veselju za sav narod“. A Ivan naviješta radosnu vijest narodu. Znači, to je ono što radimo. To rade svi koji znaju Isusa. Propovijedamo, naviještamo radosnu vijest. Imamo najbolju vijest na svijetu i dijelimo je s ljudima. Međutim, riječ o kojoj želim više reći i moliti se po njoj nalazi se u Luki 3,18: „I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje.

Pobuđivanje, poticanje… to je zapravo slika žarkog ohrabrivanja ili ohrabrivanja zajedno s nagovaranjem. „Potičem vas da ovo činite. Preklinjem vas da vjerujete ovoj radosnoj vijesti“, govorio je Ivan. „Potičem vas da se pokajete od svojih grijeha. Žarko vas preklinjem da to učinite. Pobuđujem vas na to radosnom viješću.“

Razmislite o dijeljenju evanđelja u svome životu, tamo gdje idete u školu, gdje idete na posao, u svome susjedstvu, zajednici, gradu. Ako ne pazimo, možemo upasti u zamku da mislimo kako je naviještanje evanđelja samo neko prenošenje informacija o Isusu.

Kao što smo se molili u svjetlu Marka 16, primjerice, u kušnji smo da šutimo, da ne dijelimo previše, da ne govorimo o Isusu, a i kad govorimo o njemu, da samo spomenemo tko je on, što je učinio na križu, kako je uskrsnuo od mrtvih. Ali pitanje je: predstavlja li to puko dijeljenje informacija o Isusu ili pobuđujemo ljude da vjeruju u Isusa? Nagovaramo li ljude da slijede Isusa? U našim razgovorima s nekršćanima treba postojati osjećaj pobuđivanja. Ne samo dijeljenje evanđelja kao informacije, nego poticanje, kao da vječnost ovisi o tome. Tvoj život danas ovisi o ovome. Vjeruj ovoj dobroj vijesti. Dijeli evanđelje s mnogim pobudama.

Evanđelje po Luki 3,18 ohrabruje nas da budemo odvažni kada dijelimo evanđelje

Želim vas ohrabriti da molite za odvažnost. Prvo, da uistinu dijelite evanđelje, a drugo, da molite za odvažnost da pobuđujete ljude evanđeljem, da nagovarate ljude da se pouzdaju u Isusa. Stoga, Bože, molimo se za ovo. Slavimo te što si nam dao ovu sliku Ivana Krstitelja u Luki 3. Slavimo te za njegovu vjernost što je mnogim pobudama naviještao radosnu vijest narodu. Također, molimo te da i nama pomogneš da to činimo. Molim te da meni pomogneš da to činim. Znam, priznajem da sam u kušnji činiti ovo samo dok sam ispred sviju kao pastor, a ne činiti to osobno u odnosima s ljudima oko mene.

Bože, pomozi mi da budem vjeran i da mnogim pobudama propovijedam, naviještam radosnu vijest ljudima oko mene. I Bože, molim to isto za moju braću i sestre koji ovo slušaju. Molimo te za tvoju pomoć, tvoju odvažnost, molimo te da nemamo straha i da se ne brinemo oko svoga ugleda ili nelagode.

Molitva za odvažnost u dijeljenju evanđelja

Bože, molimo se za odvažnost i suosjećanje da pobuđujemo ljude evanđeljem. Molimo za to danas u našim životima i molimo te da dok to budemo činili, ti privučeš ljude životu u Isusu kroz naše poticaje. Da bude ljudi u našim školama, na našim radnim mjestima, u našim susjedstvima, našim zajednicama i našim gradovima koji će povjerovati radosnoj vijesti zbog tih pobuda.

Molimo se za ovo po cijelome svijetu kada razmišljamo o ljudima koji nisu čuli evanđelje i misionarima koji rade među njima, urođeničkoj braći i sestrama u Kristu, među kojima su neki jedini kršćani na mjestima gdje žive. Bože, pomogni im da s mnogim pobudama naviještaju radosnu vijest narodu i molimo te da zbog toga mnogi povjeruju radosnoj vijesti i iskuse život. U Isusovo ime se molimo, amen

Izvor: https://radical.net/podcasts/pray-the-word/bold-proclamation-luke-318/.

O autoru:

David Platt

David Platt (ThM, PhD, New Orleans Baptist Theological Seminary) je pastor-učitelj crkve McLean Bible Church, utemeljitelj misijske organizacije Radical, te je član odbora organizacije The Gospel Coalition. Napisao je nekoliko knjiga, među kojima su Something Needs to Change i Radical. David i njegova supruga Heather imaju četvero djece.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti