Radosna vijest o Božiću

Nekoliko dana pred sam blagdan Božića želimo s vama podijeliti osvrt uredništva i suradnika portala radosnavijest.hr o tome što je Božić za nas. Nadamo se kako ćete se pronaći u ovom kratkom eseju ili bar u jednom njegovom dijelu te još dublje uživati u smislu Božića, Isusu Kristu.

Gledajući Božić iz perspektive čovjeka, vidimo čovjekovu potrebu za Spasiteljem dok shvaćamo svoje nesavršenosti i grijehe, no isto tako uviđamo veliku Božju milost koja nam pruža rješenje. Pojmovi koji se vežu uz Božić su ljubav, radost, mir, vjera i nada. Dodatni miomiris jest obitelj te prijatelji.

U tom vremenu, obitelj postaje posebno važna, a okupljanje s njima postaje simbol povezanosti i zajedništva.

Božić predstavlja mnogo više od tek ukrasnog bora i svjetlucavih lampica pa čak i od obiteljskog okupljanja. To je vrijeme kada se svijet zaustavlja i postaje ljepše mjesto. Neki ga pak vide kao trenutak kad se osmjehneš nekome i tako doneseš radost. No, svi se jedinstveno slažemo kako je poziv Božića stavljati tuđe želje ispred svojih i osjećati pripadanje, mir, nadu i ljubav. Taj poziv koji Božić nosi ima značenje i smisao jer je utemeljen na Kristovom dolasku na kojeg nas Božić na koncu i podsjeća. Božić je radost davanja i darivanja, inspirirana Kristovim darovanjem sebe za nas.

Božić nije samo datum na kalendaru, već prilika za dublje promišljanje i preispitivanje vlastitih uvjerenja te vrijednosti na kojima temeljimo svoj život. On je prilika za dubinsko preslagivanje koje nam omogućuje da se vratimo temeljima vjere, da obnovimo svijest o Božjoj prisutnosti u našim životima.

Nekima možda Božić ne donosi poseban osjećaj o kakvom svi pričaju, ali to ne umanjuje važnost tog dana kojim obilježavamo rođenje Spasitelja. Svatko doživljava blagdane na svoj način, no bitno je zadržati svrhu Božića, čak i ako naša osjećanja nisu ista kao kod drugih.

Drugi će pak reći da je Božić prisutan svakog dana te da je važno njime se kontinuirano baviti, a ne izdvajati jedan dan. Ipak, slavljenje Božića je ključno jer nas podsjeća na važne istine i vrijednosti. Božić nije samo datum na kalendaru, već prilika za dublje promišljanje i preispitivanje vlastitih uvjerenja te vrijednosti na kojima temeljimo svoj život. On je prilika za dubinsko preslagivanje koje nam omogućuje da se vratimo temeljima vjere, da obnovimo svijest o Božjoj prisutnosti u našim životima.

Sve ove perspektive zajedno oblikuju različite aspekte Božića. Možemo se složiti da ovo treba biti vrijeme ljubavi, darivanja, nadahnuća i povezanosti s drugima. No, mnogima je Božić muka i patnja jer im priziva negativna i mučna sjećanja ili emocije i to nas vraća na početak ovog eseja i poziv Božića. Božić nam omogućuje da se prisjetimo bitnih istina, poput rođenja Spasitelja i Božje ljubavi prema svakom pojedincu te da na temelju toga služimo jedni drugima. Zaključit ćemo s konstatacijom da bez obzira na koji način doživljavamo Božić, važno je zadržati srž njegove poruke, odražavajući svjetlo nade, mira i ljubavi koje je Isus donio svojim dolaskom.

O autoru:

Uredništvo

Radosna vijest stranica potiče razmišljanja o važnim životnim pitanjima utemeljena na evanđelju Isusa Krista.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti