Photo by Matej Paluh

Zašto volim apostola Pavla? 30 razloga

Apostola Pavla nisu uvijek svi voljeli. Istina, isprva je bio čovjek kojega je zbilja bilo teško voljeti, s obzirom na to da je bio revan progonitelj kršćana. Vjerojatno je zato Gospodin trebao sam „posvjedočiti“ Savlu na onom prašnjavom putu za Damask, gdje je doživio ono zasljepljujuće prosvjetljenje kada je prestravljeno na licu Boga koga je štovao vidio Onoga koga je progonio.
Međutim, i nakon što je postao kršćaninom, Pavla nije bilo lako voljeti. Antioški su se kršćani radovali njegovu obraćenju ali onako izdaleka. Kasnije je bio trn u oku nekim jeruzalemskim vjernicima, smetao je samoproglašenim apostolima iz Korinta a čak su i neki evanđelisti u Rimu željeli Pavlu pomrsiti račune.

Usprkos tome, od najranijih dana Pavlova kršćanskog života, oni zreli učenici Gospodnji prepoznali su u Pavlu Kristova slugu vrijedna njihova povjerenja, poštovanja i – ljubavi. Od Ananije i Barnabe, preko Akvile i Priscile, Filipljana i Solunjana pa do Timoteja i Tita, Božji su ljudi gajili duboke osjećaje prema njemu, baš kao što je i on bio ispunjen ljubavlju, otvorenošću i suosjećanjem prema njima. Kritički nastrojenim Korinćanima Pavao je tako napisao: „Usta su naša otvorena vama, Korinćani, srce naše rašireno. Nije vam tijesno u nama, ali je tijesno u vašim grudima. Za uzdarje – kao djeci govorim – raširite se i vi.“ (2. Kor 6,11-13).

Dvije tisuće godina kasnije, dr. John Piper nas, u svojoj knjizi Zašto volim apostola Pavla? 30 razloga poziva da mu se pridružimo u raširivanju srca prema Pavlu. On želi da zavolimo Pavla kao pouzdanog i istinitog Kristova svjedoka, čovjeka vrijednoga našega divljenja i povjerenja, ponajviše zbog toga što sam Pavao tako predano i vjerno ukazuje na Gospodina Isusa Krista (str. 12) te predivno utjelovljuje upravo Isusovu ljubav prema nama (str. 187). U tu je svrhu Piper pripremio čak 30 razloga koje raspliće u 30 poglavlja knjige, koje su upakirane u njezinih sedam dijelova:

Prvi dio: Prekrasna transformacija
Drugi dio: Ljubav prema čovjeku koji je oblikovao moj život
Treći dio: Logičan um i srce puno ljubavi
Četvrti dio: Kad otajstvo zapjeva
Peti dio: Osobna revnost za dragocjenu zajednicu
Šesti dio: Smatrao je druge većima od sebe
Sedmi dio: Najbolji dar koji nam je Pavao mogao dati

Nadamo se da će ova topla knjiga raširiti vaša srca i razgaliti vas u ljubavi prema apostolu Pavlu i prema Onome na koga je on uvijek ukazivao: Trojedinom Bogu koji nam se u Sinu i po Duhu otkriva kao Otac koji je prepun ljubavi prema nama:

Zato prigibam koljena pred Ocem, od koga ime svakom očinstvu na nebu i na zemlji: neka vam dadne po bogatstvu Slave svoje ojačati se po Duhu njegovu u snazi za unutarnjeg čovjeka da po vjeri Krist prebiva u srcima vašim te u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni mognete shvatiti sa svima svetima što je Dužina i Širina i Visina i Dubina te spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu da se ispunite do sve Punine Božje. (Ef 3,14-19).

Zašto volim apostola Pavla? 30 razloga možete naručiti putem naše web trgovine.

O autoru:

Uredništvo

Radosna vijest stranica potiče razmišljanja o važnim životnim pitanjima utemeljena na evanđelju Isusa Krista.

Podijelite ovu objavu:
Vezane vijesti