Katekizam Novoga grada

Kako možemo proslaviti Boga?

Boga proslavljamo tako što uživamo u njemu, volimo ga, pouzdajemo se u njega i vršimo njegovu volju, njegove zapovijedi i njegov zakon.

Kraći odgovor: Tako što ga volimo, i vršimo njegove zapovijedi i njegov zakon.

Sveto pismo

Ponovljeni zakon 11,1

Ljubi, dakle, Jahvu, Boga svoga, i vrši u sve dane njegove naredbe, njegove zakone, uredbe i zapovijedi.

Komentar

Richard Sibbes

Sav kršćaninov život morao bi se sastojati isključivo od hvaljenja i zahvaljivanja Bogu. Ne bismo trebali samo jesti i spavati, nego jesti poradi Boga i spavati poradi Boga i raditi poradi Boga i govoriti poradi Boga, drugim riječima, sve činiti njemu na slavu i hvalu. … Kao što sve primamo od Boga, tako nam valja sve stavljati njemu pred noge i reći: „Neću živjeti u grijehu jer to nije u skladu s milošću moga Boga’… Slavimo Boga kada ga u svojoj duši uzvisujemo ponad svih drugih stvorenja na svijetu, kada mu dajemo najuzvišenije mjesto u našoj ljubavi i u našoj radosti, kada je sva naša ljubav usmjerena prema njemu kao najvećemu dobru. S druge strane, to vidimo i kada ni zbog kojega stvorenja ne želimo uvrijediti Boga, jer si postavljamo pitanje: „Koga imam na nebu osim tebe?“
Bog je naš Bog po savezu, jer je dao od sebe nama. Svaki koji vjeruje primio je naslov kršćanin, tako da je Bog njegov dio i njegova baština. Više je utjehe u tome da je Bog naš Bog, nego što čovječje srce može zamisliti. To je veće od čovjekova srca, i zato premda ne možemo reći da nam pripada bogatstvo, ili čast, ili mnogi prijatelji, ipak, ako po Duhu vjere možemo reći da je Bog naš, onda imamo sve u njemu. On nam daje svoju mudrost i pomaže nam ne bismo li pronašli dobar put;… ako nas pritišće krivica grijeha, njegovo milosrđe je naše da nam oprosti; ako imamo nekakvu potrebu, njegova svedostatnost naša je da nas namiri. Ako je Bog naš, onda je naše sve ono što Bog može učiniti, i sve što Bog ima je naše… Bog želi da naš glavni cilj bude njegova slava, da bi nam mogao dati samoga sebe.

Duhovno promišljanje

BRYAN CHAPELL

Kako možemo proslaviti Boga? Možemo raditi što nam kaže i možemo vjerovati onomu što nam je rekao.

Želite li razumjeti što znači proslaviti Boga čineći što je rekao, onda se morate sjetiti za koju je zapovijed kazao da je glavna. To je zapovijed da ga volimo više od svega drugoga i da hodamo s njime tijekom svake dionice našega života. Na kraju krajeva, Gospodin Isus je rekao: „Ljubite me svim svojim srcem, dušom, pameću i snagom. Ovo je prva i najveća zapovijed. Druga joj je slična. Ljubite bližnjega kao samoga sebe.“

Želimo li zbilja dati čast Spasitelju, onda radimo što nam je rekao. Ali to znači da ga nećemo slušati samo zato što nas može kazniti. Ne radi se o tome. Radi se o shvaćanju koliko nas puno voli, tako da i mi, u ljubavi prema njemu, želimo hodati s njim. To razumijevanje znači da krećemo govoreći: „Razumijem da me je toliko volio da mu se odazivam ljubavlju.“

Dok to činim, ne dajem Bogu čast misleći: „O ne, gotov sam ako mu ne dam čast.“ To bi značilo da ću mu biti poslušan, ali neću uživati u njemu. No, prava ljubav prema Bogu znači da uživam u njegovu zakonu. Razumijem da je ono što Bog daje kada kaže „Hodaj sa mnom!“ siguran i dobar životni put. Upravo je to cilj Božjih zapovijedi. One pokazuju Božji karakter i brigu, ali i pojašnjavaju da nam je dao siguran životni put. Naravno, skrenete li s toga puta, zadesit će vas posljedice jer samo je to siguran i dobar put. Međutim, ne ostajemo na ovomu putu zato što mislimo da ćemo time nekako zaslužiti njegovu ljubav. Naprotiv, razumijemo da nam je on u Kristu, a pogotovo njegovom žrtvom za nas, pokazao koliko nas silno voli. Kada razumijemo da zakon ili zapovijedi odražavaju Božji karakter i brigu, onda uživamo hodati po tome putu jer na njemu možemo doživjeti dobrotu našega Boga. To znači da bez obzira na okolnosti cijelim svojim životom volim Boga i želim hodati s njime. Na ovaj način odajem čast njegovu srcu – proslavljam ga zbog njegove velike ljubavi prema meni – i volim ga time što ovim putem ne hodam mukotrpno, nego uživajući u njegovoj dobroti.

Ljudi prečesto misle da proslavljaju Boga samo zato što podmeću leđa i čine neku užasnu stvar koju mrze jer će ih u protivnom Bog ozlijediti. Ili ponekad čine ono što misle da Bog želi samo kako bi im dao više dobrih stvari. No, obje ove varijante posvećene su sebičnosti – činim ovo kako bih se zaštitio ili postigao nešto za sebe, i zapravo ne odražavaju ljubav prema Bogu. Kada razumijemo da nam je Bog dao svoga Sina, da nam je pokazao svoj karakter i brigu, onda razumijemo da voljeti Boga i uživati u njemu ujedno znači uživati hodajući putem koji mi je dao, koji je dobar i siguran za moj život.
Hodat ću s njim i voljet ću ga svime što traži od mene, jer tako zapravo uživam na putu koji je osmislio za najbolji život koji mi želi dati.

Molitva

Milostivi Gospodine, želimo te potpuno poznavati i uživati u tebi. Otvori nam oči da te vidimo onakvoga kakav jesi, kako bismo se mogli pouzdavati u tebe i svime što jesmo čeznuti da držimo tvoje zapovijedi. Bez obzira na to hoće li to biti malim iskazima ljubaznosti ili velikom hrabrošću, daj da ti svaki naš čin poslušnosti donese slavu. Amen.

O Katekizmu Novoga grada

Katekizam Novoga grada je suvremeno sredstvo čiji je cilj pomoći i djeci i odraslima da nauče temeljne doktrine kršćanske vjere putem 52 pitanja i odgovora.

Izvorni materijali preuzeti su sa web stranice organizacije The Gospel Coalition, a prevedeni su uz dopuštenje izdavačke kuće Crossway. Biblijski tekstovi u prijevodu: Biblija Kršćanska sadašnjost 2019.