Katekizam Novoga grada

Kako se Božja riječ treba čitati i slušati?

Marljivo, s pripremom i molitvom; kako bismo je mogli vjerom primiti, pohraniti u svoje srce i primjenjivati u životu.

Sveto pismo

Druga Timoteju 3,16-17

Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban.

Komentar

Thomas Cranmer

Stoga vam savjetujem da svi dođete čitati ili slušati ovu knjigu, koja je riječ Božja, najdragocjeniji dragulj i najsvetija relikvija na zemlji; da sa sobom ponesete strah Gospodnji i da to činite s dužnim strahopoštovanjem, te da zatim koristite svoje znanje ne za ispraznu slavu lakomislene rasprave, nego na slavu Božju, za povećanje vrlina i pouku kako sebe tako i drugih.

Duhovno promišljanje

KEVIN DEYOUNG

Biblija nije samo još jedna knjiga i stoga bismo joj trebali pristupati na jedinstven način. Biblija je Bogoduha: „Sve [je] Pismo, bogoduho“ (2. Tim 3,16, Duda – Fućak). Nadahnuta je. To ne znači da je nadahnjujuća ili inspirativna. Svakako, među ostalim je i to. Međutim, bez obzira na to je li netko na svijetu nadahnut Biblijom, ona je i dalje sama po sebi nadahnuta. To je Božja riječ upućena nama. Bog ju je izdahnuo – Bog je otvorio svoje svete usne i govorio nam te riječi. Dakle, ova je riječ Božja riječ i točno je ono što je Bog htio da bude zapisano u Svetome pismu.

To znači da trebamo pristupati Svetome pismu s posebnim poštovanjem i brigom. Bibliji prilazimo vrlo pažljivo. Želimo biti marljivi. Želimo biti spremni. Želimo je shvatiti ozbiljno. Također joj prilazimo s posebnim poštovanjem zato što znamo da nam u njoj Bog govori. Jedan od načina na koji možemo misliti o pokoravanju Riječi je da prestanemo govoriti Bogu što da radi. Bog nam sada govori. Jedan je teolog jednom rekao da biti kršćanin znači staviti ruku na usta i šutjeti. To ne znači da nikada ne smijemo zavapiti Bogu. Uostalom, psalmi su puni takvih vapaja. Ali znači da pristupamo Svetome pismu s poštovanjem i čekamo da čujemo Boga, sasvim se pokoravajući njegovoj Riječi.

Kada prilazimo Bibliji, cilj nam nije samo dobivanje informacija. Dakako, cilj nam nije nikad manje od dobivanja informacija – nismo protiv informacija. Bog ih koristi. Ali iz Biblije želimo dobiti više od informacija. Naime, želimo vjeru. To Bog želi – želi da prihvatimo Riječ vjerom, s iskrenom radošću, sa željom i ovisnošću o njoj.

Kada prihvatimo Božju riječ vjerom, pohranjujemo je u svojim srcima. Charles Spurgeon rekao je da bi ubod u venu Johna Bunyana otkrio da mu je krv „bibličasta“. Bio je toliko pun Svetoga pisma da je ono izlazilo iz njega. To i mi želimo, zbog toga je pohranjujemo.

Potom je vršimo. Je li Isus rekao: „Ako me volite, bit će vam toplo oko srca?“ Ne, nije to rekao, iako je to divno. Međutim, rekao je: „Ako me ljubite, vršit ćete moje zapovijedi“ (Iv 14,15). Stoga, ako stvarno volimo Boga, moramo vrlo ozbiljno shvaćati poslušnost Bogu i njegovoj Riječi. Cilj nam je da nas ona preobrazi, da je prigrlimo vjerom i da štujemo kod njegovih nogu.

Jednostavno rečeno, trebamo dolaziti Božjoj riječi s istim stavom s kojim bismo došli Bogu. Kad bi vam Bog rekao nešto, što radi u Svetome pismu, kad bi Bog otvorio usta i progovorio vam, kako biste mu pristupili? Pa, mislim da bismo pažljivo slušali. Marljivo bismo slušali. Pokorno bismo slušali. Slušali bismo s iščekivanjem i slušali bismo s ciljem da volimo i slušamo.

Molitva

Ti, koji si nam dao Riječ, pomozi nam da čuvamo tvoja Pisma kao najdragocjeniju imovinu. Neka bi nam bila na umu i na ustima. Neka bi preobrazila naše razmišljanje i obnovila naše življenje. Učini nas pozornim učenicima i odanim slugama tvoje savršene Riječi. Amen.

O Katekizmu Novoga grada

Katekizam Novoga grada je suvremeno sredstvo čiji je cilj pomoći i djeci i odraslima da nauče temeljne doktrine kršćanske vjere putem 52 pitanja i odgovora.

Izvorni materijali preuzeti su sa web stranice organizacije The Gospel Coalition, a prevedeni su uz dopuštenje izdavačke kuće Crossway. Biblijski tekstovi u prijevodu: Biblija Kršćanska sadašnjost 2019.