Naše je dobro Njegova slava

A ti kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata te se pomoli Ocu svom u tajnosti, pa će ti platiti Otac tvoj, koji vidi u tajnosti. (Mt 6,6)

Jedna česta zamjerka kršćanskom hedonizmu je da stavlja interese čovjeka iznad Božje slave – da stavlja moju sreću iznad Božje časti. Ali kršćanski hedonizam najizričitije to ne čini.

Da budemo sigurni, mi, kršćanski hedonisti, trudimo se tražiti svoje interese i sreću svom svojom moći. Podržavamo odluku mladog Johnatana Edwardsa: „Odlučio sam: tražiti i zadobiti koliko god je moguće sreće na drugom svijetu, i zadobiti ću je svom snagom, moći, žarom, silinom, pa čak i nasiljem za koje sam sposoban ili koliko se mogu napregnuti na svaki način koji se može zamisliti.“

Ali, naučili smo iz Biblije (kao i od Edwardsa!) da je Božji interes uveličati puninu Njegove slave izlijevanjem milosrđa na nas.

Stoga, potraga za našim interesom i našom srećom nikad nije iznad Božje, već uvijek u Božjoj. Najdragocjenija istina u Bibliji je da je Božji najveći interes proslaviti bogatstvo svoje milosti čineći grešnike sretnima u Njemu – u Njemu!

Kad se ponizimo kao mala djeca i odbacimo vladavinu samodostatnosti te radosno trčimo u radost zagrljaja svoga Oca, slava Njegove milosti veliča se i čežnja naše duše je zadovoljena. Naš interes i Njegova su slava jedno.

Stoga, kršćani hedonisti ne stavljaju svoju sreću iznad Božje slave dok tragaju za srećom u Njemu.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/our-good-is-his-glory

Podijelite ovu objavu: