Je li Božja ljubav uvjetovana?

Približite se k Bogu, pa će se i on približiti k vama! (Jak 4,8)

Ovaj stih znači da postoji dragocjeno iskustvo mira, sigurnosti, sklada i intimnosti koje nije bezuvjetno. Ono ovisi o tome da ne žalostimo Duha.

Ovisi o našem odbacivanju loših navika. Ovisi o ostavljanju beznačajnih nedosljednosti naših kršćanskih života. Ovisi o našem bliskom hodu s Bogom i ciljanju na viši stupanj svetosti.

Ako je ovo istina, bojim se da bi danas neoprezna potvrđivanja da je Božja ljubav bezuvjetna mogla zaustaviti ljude da čine ono što Biblija kaže da trebaju činiti kako bi imali mir za kojim tako očajnički čeznu. Pokušavajući dati mir kroz „bezuvjetnost“, možemo ljude odvajati od samog lijeka koji Biblija propisuje.

Neumorno objavljujmo dobru vijest da je naše opravdanje temeljeno na vrijednosti Kristove poslušnosti i žrtve, a ne naše (Rim 5,19: „jer kao što su nepokornošću jednoga čovjeka svi postali grešnici, tako će i pokornošću jednoga svi postati pravednici“).

Ali objavljujmo također i biblijsku istinu da je uživanje tog opravdanja, koje utječe na našu radost, povjerenje i snagu rasta u sličnost Isusu, uvjetovano našem aktivnom napuštanju grijeha i loših navika, ponižavajućih strasti i traženju intimnosti s Kristom i nežalošćenjem Duha.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/is-god-s-love-conditional

Podijelite ovu objavu: