Katekizam Novoga grada

Hoće li Bog dopustiti da naša neposlušnost i idolopoklonstvo prođu nekažnjeno?

Neće. Svaki grijeh usmjeren je protiv Božje suverenosti, svetosti i dobrote te protiv njegova pravednog Zakona. Stoga, Bog se pravedno srdi na naše grijehe i kaznit će ih pravednim sudom u ovome životu i u životu koji dolazi.

Kraći odgovor: Neće. Bog se pravedno srdi na naše grijehe i kaznit će ih u ovome životu i u životu koji dolazi.

Sveto pismo

Efežanima 5,5-6

Jer dobro znajte ovo: nijedan bludnik, ili bestidnik, ili pohlepnik – taj idolopoklonik – nema baštine u kraljevstvu Kristovu i Božjemu. Nitko neka vas ispraznim riječima ne zavarava: zbog toga dolazi gnjev Božji na sinove neposlušne.

Komentar

George Whitefield

Da Isus Krist nije osigurao naš položaj, otišli bismo u propast. Adam je pao i, kao naša savezna glava, mi smo pali u njemu… „Bog (reče apostol) sve je zatvorio pod grijeh.“ Što je grijeh ako ne prekršaj, odnosno prijestup zakona; „plaća grijeha je smrt;“ svaki prijestup zakona navlači na sebe prokletstvo… Moramo umrijeti, a zakonski smo već mrtvi… Prekršili smo Božji zakon i podložni smo vječnoj osudi… svatko od nas, bez razlike. …. Ovo je naše stanje u odnosu prema Bogu: živjeli smo u prijestupima i u grijesima, (i) sada smo zakonski mrtvi. … Međutim, osim ove zakonske smrti, postoji i duhovna smrt, a njezina je posljedica vječna smrt; ako umremo u tom stanju, moramo umrijeti zauvijek; to jest, moramo biti stvorenje koje je vječno prognano od Boga …. Nemoguće je upoznati i cijeniti život koji nam je Isus Krist došao na svijet udijeliti, i koji nam je poklonio, ako ne uzmemo u obzir smrt od koje nas je izbavio.

Duhovno promišljanje

ALISTAIR BEGG

Pavlova propovijed pred Feliksom i Druzilom u osnovi je sadržavala tri točke – pravednost, uzdržljivost i nadolazeći sud (Dj 24). Činjenica da su Feliks i Druzila bili u preljubničkoj vezi Pavla nije spriječila da vrlo jasno progovori o Božjoj pravdi. Bilo je to, ako hoćete, glavno obilježje njegova propovijedanja. Na kraju svoga govora u Ateni rekao je isto: „[Bog je] odredio dan kada će pravedno suditi svemu svijetu“ (Dj 17,31). Biblija jasno kaže da neće zauvijek uzmicati pred razotkrivanjem ili osudom ili kaznom. Doći će dan kada će se računi morati platiti.

Zamisao da je Bog previše blag da bi ikada osudio grijeh i da će svi na kraju ići u nebo zapravo nema temelja u Bibliji. Pavlovo upozorenje u Poslanici Efežanima 5 upućeno je onima koji su ispovijedali vjeru u Isusa, tako da ne obraćaju pozornost na one koji tvrde suprotno od onoga što ih on poučava, naime da će taj dan doći: dan čije je vrijeme određeno, dan koji će biti apsolutno pravedan i dan kad će izrečena osuda biti apsolutno konačna.

Molitva

Pravedni Gospodine, ako mislimo da smo dobri, obmanjujemo sami sebe. Zaslužujemo tvoju srdžbu. Prekršili smo tvoje zapovijedi i nismo te voljeli svim svojim srcem, umom i svom svojom snagom. Jedino što možemo učiniti je pozvati se na Kristovu pravednost i moliti te da naša kazna padne na njega. Amen.

O Katekizmu Novoga grada

Katekizam Novoga grada je suvremeno sredstvo čiji je cilj pomoći i djeci i odraslima da nauče temeljne doktrine kršćanske vjere putem 52 pitanja i odgovora.

Izvorni materijali preuzeti su sa web stranice organizacije The Gospel Coalition, a prevedeni su uz dopuštenje izdavačke kuće Crossway. Biblijski tekstovi u prijevodu: Biblija Kršćanska sadašnjost 2019.