Katekizam Novoga grada

Što je idolopoklonstvo?

Idolopoklonstvo je svako pouzdanje u bilo koje stvorenje umjesto u Stvoritelja kao izvor nade i sreće, značaja i sigurnosti.

Kraći odgovor: Idolopoklonstvo je svako pouzdanje u bilo koje stvorenje umjesto u Stvoritelja.

Sveto pismo

Rimljanima 1,21. 25

Jer premda upoznaše Boga, ne iskazaše mu kao Bogu ni slavu ni zahvalnost, nego ishlapiše u mozganjima svojim te se pomrači bezumno srce njihovo.
…oni što su Istinu – Boga zamijenili lažju, častili i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen.

Komentar

Martin Luther

Što to znači imati boga? Ili, što je to nečiji bog? Odgovor: Bilo što u što se pouzdajemo da će nam dati nešto dobro ili da će nam pružiti utočište u svakoj potrebi, na to se misli kada se kaže „bog“ … to je pouzdanje i vjera srca, ništa drugo, koji stvaraju i Boga i idola …. Čemu god dajete svoje srce i povjeravate svoje biće, to… je stvarno vaš bog. … Mnogi zamišljaju da imaju Boga i sve što trebaju, pod pretpostavkom da imaju novac i imovinu. Pouzdaju se u to, razmeću se time i osjećaju se… nepomično sigurnima. … No, i oni imaju boga, koji se zove mamon, to jest, novac i imovina kojima su predali cijelo svoje srce. Mamon je omiljeni idol ovoga svijeta. Onaj tko ima novac i imovinu, ima osjećaj sigurnosti i osjeća se… sretno i neustrašivo …. S druge strane, onaj koji nema ništa, jednako je nesiguran i tjeran tjeskobom kao da nikada nije ni čuo za Boga …. Isto tako, čovjek koji sebi čestita zbog svoga velikog znanja, inteligencije, moći, posebnih privilegija, obiteljskih veza i časti, te se u njih pouzdaje, također ima boga, samo ne jedinoga pravoga Boga. Dokaz tomu javlja se kada su ljudi arogantni, sigurni u sebe i ponosni zbog takvih imetaka, ali očajni su kada ih nemaju ili ih izgube. Ponavljam: imati boga znači imati nešto o čemu nečije srce u potpunosti ovisi.
Sada možete lako razumjeti što su i koliko su sveobuhvatni zahtjevi (prve) zapovijedi. Ona zahtijeva da cijelo čovjekovo srce i pouzdanje pripadaju Bogu jedinome i nikome drugome …. Pravo štovanje i služba Bogu, onakva koja mu ugađa i koju on zapovijeda pod prijetnjom vječnoga gnjeva…odvija se kada vaše srce usmjerava cijelo svoje pouzdanje i sigurnost jedino prema Bogu i ne dopušta si da bude otrgnuta od Njega; sastoji se u riskiranju svega na svijetu za Njega i napuštanju svega zbog Njega. Možete lako prosuditi kako, za razliku od toga, svijet ne prakticira ništa osim lažnoga štovanja i idolopoklonstva. … Svatko je postavio sebi nekog određenog boga od kojega očekuje korist, pomoć i utjehu. … Jer idolopoklonstvo se ne sastoji samo u postavljanju slike i u štovanju iste; ona se prvenstveno javlja u srcu, koje traži pomoć i utjehu posvuda drugdje osim u jedinomu Bogu, traži ih u stvorenjima. … Osim toga, postoji još i lažno štovanje, to drsko idolopoklonstvo, koje … uključuje … one koji traže utjehu i spasenje u vlastitim djelima i smatraju da će dohvatiti nebo time što će staviti Boga pod pritisak zaduženja …, oni žele sve sami zaslužiti ili zavrijediti djelima …. Što je to ako ne pretvaranje Boga u idola, u gipsani lik, dok štovatelj zapravo postavlja sebe kao vlastitoga boga. Međutim: … Trebamo se pouzdati jedino u Boga, upirati pogled u Njega i očekivati dobre stvari jedino od Njega. … Zapitajte i temeljito istražite vlastito srce, i saznat ćete prihvaća li ono jedino Boga ili ne. Imate li u svome srcu pouzdanje da od Boga očekujete samo dobro, posebno onda kada ste u nevolji ili u potrebi? Odustaje li i vaše srce i napušta sve što nije Bog? Onda imate jedinoga pravoga Boga. S druge strane, je li vaše srce privrženo i pouzdaje li se u nešto drugo, od čega se nadate primiti više dobra i više pomoći nego od Boga? I kada stvari krenu krivim putem, bježite li vi umjesto ka Bogu – od Njega? Onda imate drugoga boga, lažnoga boga, (idola).

Duhovno promišljanje

TIMOTHY KELLER

Posljednji odgovor u katekizmu pokazao nam je da je grijeh odbacivanje, zanemarivanje i ustajanje protiv Boga. Grijeh je kada se prema Bogu ne odnosimo kao prema Bogu i ne dajemo mu čast koja mu pripada. U biblijskim opisima, ljudska bića najčešće griješe kroz idolopoklonstvo. Idolopoklonici smo kada volimo bilo što više od Isusa Krista. Idolopoklonici smo kada bilo što tretiramo kao da je važnije od Isusa Krista da bismo bili sretni, imali smisao, sigurnost i nadu ili samopoštovanje. Vrlo je važno razumjeti grijeh idolopoklonstva zato što on može dugo rasti u nekome dijelu vašega života i duboko se ukorijeniti prije nego što dovede do jasnoga, vidljivog i lako uočljivog kršenja Božjega zakona.

Primjerice, ako su vam obilje i karijera postali previše važni, postali su vaši idoli, a to vas može odvesti do radoholičarstva i iscrpljenosti. Može vas također odvesti do bespoštednosti. Može spriječiti razvoj ljubavi u srcu i plodove Duha. Može prorijediti vaše odnose. Može povrijediti vaše obiteljske odnose i vaša prijateljstva. Sve se to može odvijati vrlo dugo prije nego što dovede do otvorenog primjera laganja ili varanja ili preljuba, zato što idolopoklonstvo može odvesti do svega toga.

Dakle, važno je ovo shvatiti: grijeh nije samo kada činimo loše stvari. Grijeh je pretvaranje dobrih stvari u vrhovne stvari, zato što to upropašćuje vašu dušu, uništava zajednicu i sramoti Boga.

Molitva

Bože, Stvoritelju naš, oprosti nam što štujemo stvari koje si stvorio. Nijedna osoba ili stvar ne smiju biti naša nada ili uzdanje. Jedini si ti samopostojeć i samodostatan. Budi ti naše sve u svemu. Amen.

O Katekizmu Novoga grada

Katekizam Novoga grada je suvremeno sredstvo čiji je cilj pomoći i djeci i odraslima da nauče temeljne doktrine kršćanske vjere putem 52 pitanja i odgovora.

Izvorni materijali preuzeti su sa web stranice organizacije The Gospel Coalition, a prevedeni su uz dopuštenje izdavačke kuće Crossway. Biblijski tekstovi u prijevodu: Biblija Kršćanska sadašnjost 2019.