Neznanje jamči bezbožnost

Njegova božanska snaga obdarila nas je svime što je potrebno za život i pobožnost, pravom spoznajom onoga koji nas je pozvao vlastitom slavom i moći. (2 Pet 1,3)

Zadivljen sam snagom koju Biblija daje znanju.

Razmislite o 2. Petrovoj 1,3: „[Božja] božanska snaga obdarila nas je svime što je potrebno za život i pobožnost, pravom spoznajom onoga koji nas je pozvao vlastitom slavom i moći.“

Doslovno, sva snaga koja je dostupna od Boga za život i pobožnost dolazi kroz znanje (spoznaju)! Nevjerojatno! Kakvu bismo vrijednost trebali dati doktrini i uputama u Pismu!

Riječ je o životu i pobožnosti.

Znanje ne jamči pobožnost. Ali, čini se da neznanje jamči bezbožnost. Zato što je, Petar kaže, božanska snaga koja vodi u pobožnost dana kroz spoznanje Boga.

Ovdje su tri savjeta, upozorenje i obećanje.

  1. Čitajte! Čitajte! Čitajte! Ali čuvajte se trošenja vremena na pjenu i sapunicu. Čitajte bogate doktrinarne knjige o „onome koji vas je pozvao vlastitom snagom i moći“.
  2. Razmišljajte! Razmišljajte! Usporite. Uzmite vremena razmišljati o Bibliji. Pitajte pitanja. Vodite dnevnik. Dopustite si biti ponizno uznemireni zbunjujućim stvarima. Najdublji uvidi dolaze kad se trudimo vidjeti ujedinjujući korijen dvije na prvi pogled suprotstavljene grane.
  3. Raspravljajte! Raspravljajte! Budite dio male grupe koja strastveno brine o istini. Ne grupe koja samo voli pričati i praviti probleme, već grupe koja vjeruje da postoje biblijski odgovori na biblijske probleme.

Upozorenje: „Moj narod gine: nema znanja“ (Hoš 4,6). „Revnuju za Boga, ali ne s ispravnim razumijevanjem“ (Rim 10,2).

Obećanje: „Ne, nitko više neće poučavati sudruga svoga i nitko brata svoga – veleći mu: Poznaj Gospodina – jer će me upoznati svi, od najmanjega do najvećega među njima, jer ću biti milostiv prijestupcima njihovim, grijeha se njihovih više neću nikako sjećati!“ (Heb 8,11-12).

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/ignorance-guarantees-ungodliness

Podijelite ovu objavu: