Plan za molitvu

Ako ostanete u meni i ako moje riječi ostanu u vama, tražite što god hoćete, i bit će vam. (Iv 15,7)

Molitva traga za radošću u zajedništvu s Isusom i u snazi dijeljenja Njegova života s ostalima.

I molitva traga za Božjom slavom tako što se prema Njemu odnosi kao prema neiscrpnoj zalihi nade i pomoći. U molitvi priznajemo svoje siromaštvo i Božje bogatstvo, svoj bankrot i Njegovo obilje, svoju bijedu i Njegovo milosrđe.

Stoga, molitva visoko uzdiže, veliča i proslavlja Boga baš zbog toga što traga za svime za čim čeznemo u Njemu, a ne u sebi. „Molite i primit ćete… da se proslavi Otac u Sinu… te da radost vaša bude potpuna“ (Iv 16,24; 14,13; 15,11). Osim ako sam jako u krivu, jedan od glavnih razloga zašto toliko Božje djece nema značajan molitveni život nije u tome da to ne želimo, već da to ne planiramo.

Ako želite uzeti godišnji odmor od četiri tjedna, nećete se samo probuditi jedno jutro i reći: „Hej, idemo danas!“ Nećete ništa imati spremno. Nećete znati kamo ići. Ništa nije bilo isplanirano.

Ali, tako se mnogi od nas odnose prema molitvi. Ustanemo ujutro i shvatimo da bismo trebali neko vrijeme provoditi u molitvi i da bi ona trebala biti dio našeg života, ali nikad ništa nije spremno.

Ne znamo kamo ići. Ništa nije bilo planirano. Ni vrijeme. Ni mjesto. Ni postupak. A svi znamo da suprotno od planiranja nije prekrasan tijek dubokog i spontanog iskustva u molitvi. Suprotno od planiranja prazna je brazda.

Ako ne isplanirate godišnji odmor, najvjerojatnije ćete ostati kod kuće i gledati TV. Prirodan, neplaniran tijek duhovnog života najniža je oseka vitalnosti. Čeka nas urka i bitka. Ako želite obnovu molitvenoga života, morate planirati kako biste to vidjeli.

Stoga, moja jednostavna molba je: nađimo već danas vrijeme kako bismo promislili o svojim prioritetima i je li molitva među njima. Donesite neke nove odluke. Isprobajte nove pothvate s Bogom. Odredite vrijeme. Odredite mjesto. Odaberite dio Pisma da vas vodi.

Nemojte da vama gospodari pritisak užurbanih dana. Svi trebamo ispravke svoga kursa. Okrenite se danas molitvi – na slavu Bogu i za puninu vaše radosti.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/plan-for-prayer

Podijelite ovu objavu: