Strah i nada u Božjoj ljubomori

Ta Jahve – ime mu je Ljubomorni – Bog je ljubomoran. (Izl 34,14)

Bog je beskrajno ljubomoran za čašću svog imena i odgovara strašnim gnjevom protiv onih čija bi srca trebala pripadati Njemu, ali idu za drugim stvarima.

Na primjer, u Ezekielu 16,38-40 kaže za nevjerni Izrael:
„Sudit ću ti kao što se sudi preljubnicama i krvnicama, i predati te bijesu njihovu. Predat ću te u ruke njihove da poruše tvoje humke, da razore uzvišice tvoje. I zderat će sa tebe haljine, oteti nakit i ostaviti te golu, sasvim nagu. A zatim će na te dovesti svjetinu da te kamenuje i da te sasječe mačevima.“

Zaklinjem vas da poslušate ovo upozorenje. Božja ljubomora za vašom nepodijeljenom ljubavi i posvećenošću uvijek će imati posljednju riječ. Štogod mami vaše osjećaje od Boga lažnom privlačnošću, vratit će vam se tako što će vas razodjenuti i isjeći na komadiće.

Zastrašujuće je koristiti Bogom dan život kako biste bili u preljubu protiv Svemogućega.

Ali za vas, koji ste bili uistinu ujedinjeni s Kristom i koji držite svoje zavjete, koji biste odbacili sve ostale i prionuli samo uz Njega te živjeli za Njegovu slavu – za vas je Božja ljubomora velika utjeha i velika nada.

S obzirom na to da je Bog beskrajno ljubomoran na čast svoga imena, sve i svatko tko je ugrozi dobro Njegovoj vjernoj supruzi, bit će osporen božanskom svemoći.

Božja je ljubomora velika prijetnja onima koji se igraju bluda i svoja srca predaju svijetu te Bogu nabijaju rogove. Ali njegova je ljubomora velika utjeha onima koji čuvaju zavjete njihova saveza i postaju stranci te izbjeglice u svijetu.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/fear-and-hope-in-god-s-jealousy

Podijelite ovu objavu: