Kako veličati Boga

Ime ću Božje hvaliti pjesmom i veličat ću njega zahvalnicom. (Ps 69,30, Varaždinski prijevod)

Postoje dvije vrste povećala: mikroskop i teleskop. Jedan one male stvari čini većima nego što jesu. Drugi čini da velike stvari počinju izgledati velikima kakve uistinu jesu.

Kad David kaže: „Veličat ću ga [Boga] pjesmom“, time ne misli: „Učinit ću da mali Bog izgleda veći nego što jest.“ On govori: „Učinit ću da veliki Bog počne izgledati velikim kakav uistinu jest.“

Mi nismo pozvani biti mikroskopi, već teleskopi. Kršćani nisu pozvani biti prevaranti koji veličaju svoje preparate izvan proporcija stvarnosti, kad znaju da je suparnički preparat nadaleko bolji. Nema ničega i nikoga tko je superiorniji Bogu. I zato je poziv onima koji ljube Boga da učine da Njegova veličina počne izgledati velikom kakva u stvarnosti jest.

Čitava dužnost kršćanina može se sažeti u ovo: osjećajte, mislite i djelujte na način koji će Boga činiti velikim kakav uistinu i jest. Budite teleskop za svijet beskrajnog zvjezdanoga bogatstva slave Božje.

To za kršćanina znači veličati Boga. Ali, ne možete veličati ono što niste vidjeli ili što ste brzo zaboravili.

Stoga, naš je prvi zadatak vidjeti i zapamtiti veličinu i dobrotu Božju. Zato se molimo Bogu: „Otvori oči mog srca“, i propovijedamo našim dušama: „Dušo, ne zaboravi dobročinstva njegova!“

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/how-to-magnify-god

Podijelite ovu objavu: