Ne možemo ništa učiniti

Ja sam trs, vi ste mladice. Tko ostaje u meni i ja u njemu, rodi mnogo roda. Jer bez mene ne možete ništa učiniti. (Iv 15,5)

Pretpostavimo da ste potpuno paralizirani i ne možete ništa učiniti za sebe osim govoriti. I pretpostavimo da je snažan i pouzdan prijatelj obećao živjeti s vama i pomoći vam. Kako biste proslavili tog prijatelja ako bi vas stranac došao vidjeti?

Biste li veličali njegovu velikodušnost i snagu, pokušavajući ustati iz kreveta i nositi ga? Ne! Rekli biste: „Prijatelju, molim te, dođi me podići, i možeš li staviti jastuk iza mene kako bih mogao vidjeti svoga gosta? I bi li mi, molim te, stavio naočale?“

Tako bi vaš posjetitelj iz vaših zahtjeva naučio da ste bespomoćni, a da je vaš prijatelj jak i dobar. Proslavit ćete svog prijatelja time što ga trebate, moleći ga za pomoć i računajući na njega.

U Evanđelju po Ivanu 15,5 Isus kaže: „Bez mene ne možete ništa učiniti.“ Dakle, uistinu smo paralizirani. Bez Krista nismo sposobni ni za kakvo dobro koje će uzvisiti Krista. Kako Pavao kaže u Rimljanima 7,18: „Ja, naime, znam da nikakvo dobro ne stanuje u meni, to jest u mom tijelu.“

Ali, Evanđelje po Ivanu 15,5 kaže također da je Božja namjera za nas učiniti puno dobra koje uzvisuje Krista, to jest, donijeti plod: „Tko ostaje u meni i ja u njemu, rodi mnogo roda.“ Dakle, kao vaš snažni i pouzdani prijatelj – „Nazvao sam vas prijateljima“ (Iv 15,15) – On obećaje činiti za nas i kroz nas ono što za sebe ne možemo učiniti.

Na koji ga način onda proslavljamo? Isus daje odgovor u Evanđelju po Ivanu 15,7: „Ako ostanete u meni i ako moje riječi ostanu u vama, tražite što god hoćete i bit će vam.“ Mi molimo! Tražimo Boga da učini za nas kroz Krista ono što sami ne možemo – donijeti plod.

Evanđelje po Ivanu 15,8 daje rezultat: „Otac moj proslavit će se time što ćete roditi mnogo roda.“

Dakle, kako je Bog proslavljen kroz molitvu? Molitva je otvoreno priznanje da bez Krista ne možemo učiniti ništa. Molitvom se okrećemo od sebe prema Bogu u pouzdanju da će providjeti pomoć koju trebamo.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/we-can-do-nothing

Podijelite ovu objavu: