Sadašnja i moćna ljubav

Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? (Rim 8,35)

Zapazite tri stvari u Poslanici Rimljanima 8,35.

1. Krist nas ljubi sada.
Žena o svome pokojnom suprugu može reći: Ništa me neće rastaviti od njegove ljubavi. Može misliti da će uspomena na tu ljubav biti slatka i snažna cijeli život. Ali, Pavao ovdje ne govori o tome.
U Rimljanima 8,34 jasno kaže: „Isus Krist koji je umro – još bolje: koji je uskrsnuo – koji je s desne strane Bogu i koji posreduje za nas.“ Razlog zašto Pavao može reći da nas ništa neće rastaviti od Kristove ljubavi je zato što je Krist živ i ljubi nas i sada.
On je s desne strane Bogu i stoga vlada za nas. On i posreduje za nas, što znači da se brine o tome da nas Njegovo dovršeno djelo otkupljenja uistinu spašava sat po sat i dovodi nas sigurno u vječnu radost. Njegova ljubav nije uspomena. To je djelo trenutak-po-trenutak po svemogućem, živom Božjem Sinu, koji nas vodi u vječnu radost.

2. Ta nas Kristova ljubav djelotvorno štiti od odvajanja, i stoga nije riječ o općoj ljubavi prema svima, već o posebnoj ljubavi prema svome narodu – koji, prema Rimljanima 8,28, ljube Boga i pozvani su odlukom Božjom.
To je ljubav što se opisuje u Poslanici Efežanima 5,25: „Muževi, ljubite svoje žene kao što je i Krist ljubio Crkvu i sam sebe predao za nju.“ To je Kristova ljubav za Crkvu, njegovu zaručnicu. Krist ima ljubav prema svima, ali ima posebnu, spasonosnu, postojanu ljubav prema svojoj zaručnici. Znate da ste dio zaručnice ako se pouzdajete u Krista. Svatko – bez iznimke – svatko tko se pouzdaje u Krista može reći, dio sam Njegove zaručnice, Njegove Crkve, njegovih pozvanih i izabranih, onih koji u Poslanici Rimljanima 8,35 kažu da su čuvani i zaštićeni zauvijek, bez obzira na sve.

3. Njegova svemoguća, djelotvorna, zaštitnička ljubav neće nas poštedjeti od nesreća u ovome životu, ali će nas sigurno dovesti u vječnu radost s Bogom.
Dogodit će nam se smrt, ali nas ona neće odvojiti. Zato, kad Pavao u 3. stihu kaže da nas „mač“ neće rastaviti od Kristove ljubavi, pod tim misli: čak i ako smo ubijeni, nismo odvojeni od Kristove ljubavi.

Dakle, sažetak 35. stiha je: Isus Krist moćno ljubi svoj narod svemogućom, trenutak-po-trenutak ljubavi koja nas uvijek ne spašava iz nevolja, ali nas čuva za vječnu radost u Njegovoj prisutnosti, čak i kroz patnju i smrt.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/present-and-powerful-love

Podijelite ovu objavu: