Služenje Bogu je dobitak

Bit će mu sluge, da vide što znači služiti meni, a što zemaljskim kraljevima. (2 Ljet 12,8)

Služiti Bogu potpuno je drugačije nego služiti bilo kome drugome.

Bog ekstremnom ljubomorom želi da to razumijemo – i uživamo u tome. Na primjer, zapovijeda nam: „Služite Jahvi u veselju!“ (Ps 100,2). Postoji razlog za to veselje. Vidimo ga u Djelima apostolskim 17,25. Boga ne „poslužuju ljudske ruke, kao da bi trebao nešto on koji svima daje životni dah i sve ostalo.“

Služimo mu u veselju jer ne nosimo breme ispunjavanja Njegovih potreba. Umjesto toga, radujemo se službi, gdje On ispunjava naše potrebe. Služiti Bogu uvijek znači dobivati milost.

Kako bi Bog pokazao koliko je ljubomoran, kako žarko želi da ovo shvatimo i pronađemo slavu u tome, postoji priča u 2. Ljetopisa, 12. poglavlju. Roboam, Salomonov sin, koji je vladao južnim kraljevstvom nakon pobune deset plemena, „napustio je Jahvin zakon“ (2 Ljet 12,1). Izabrao je ne služiti Gospodinu i dao se u službu drugim bogovima i kraljevstvima. Kao osudu, Bog je poslao Šišaka, kralja Egipta, protiv Roboama sa 1200 kola i 60.000 konjanika (2 Ljet 12,2-3).

Bog je iz milosti poslao proroka Šemaju Roboamu s ovom porukom: „Ovako veli Jahve: ‘Vi ste ostavili mene, pa i ja ostavljam vas u ruke Šišaku“ (2 Ljet 12,5). Sretan je završetak, kao odgovor na poruku, da su se Roboam i prinčevi ponizili u pokajanju i rekli: „Pravedan je Jahve“ (2 Ljet 12,6).

Bog je, vidjevši da su se ponizili, rekao: „Ponizili su se; neću ih uništiti, nego ću im dati spasenje, te se moja srdžba neće oboriti na Jeruzalem preko Šišaka“ (2 Ljet 12,7). Ali, izrekao im je disciplinsku mjeru: „Bit će mu sluge, da vide što znači služiti meni, a što zemaljskim kraljevstvima“ (2 Ljet 12,8).

Poanta je jasna: Služiti Bogu je primanje i blagoslov i radost i dobit.

Zato tako žarko želim reći da temelj slavljenja nedjeljom ujuto i slavljenja svakodnevnom poslušnošću nije bremenito davanje Bogu, već radosno primanje od Njega.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-gain-of-serving-god

Podijelite ovu objavu: