10 značenja imena “Jahve”

Dalje je Bog Mojsiju rekao: „Kaži Izraelcima ovako: Jahve, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama. To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena. (Izl 3,15)

U engleskoj Bibliji Božje ime gotovo se uvijek prevodi s GOSPOD. Ali, u hebrejskom bi se izgovaralo „Jahve“, a složeno je iz riječi za „Ja Jesam“.

Zato, svaki put kad čujete riječ Jahve, trebali biste pomisliti: ovo je ispravno ime (kao Petar ili Ivan) složeno od riječi za „Ja Jesam“ i svaki nas put podsjeća na ono što Bog apsolutno jest.

Postoji barem 10 stvari što ime Jahve, „Ja Jesam“, govori o Bogu:

  1. On nije imao početka. Svako dijete pita: „Tko je stvorio Boga?“ A svaki mudar roditelj kaže: „Nitko nije stvorio Boga. Bog jednostavno jest. I uvijek je bio. Nema početka.“
  2. On nema svršetka. Ako nije postao, ne može niti nestati jer On postoji.
  3. Bog je apsolutna stvarnost. Nema stvarnosti prije Njega. Nema stvarnosti iznad Njega osim ako to On želi i stvori. On je sve što je bilo vječno. Ne prostor, ne svemir, ne praznina. Samo Bog.
  4. Bog je potpuno neovisan. Ne ovisi ni o čemu što ga je stvorilo ili ga održava, savjetuje ili čini tim što jest.
  5. Sve što nije Bog, u potpunosti ovisi o Njemu. Cijeli je svemir potpuno sporedan. Postao je Bogom i stoji trenutak za trenutkom na Božjoj odluci da i dalje postoji.
  6. Sav je svemir u usporedbi s Bogom kao ništa. Promjenjiva, ovisna stvarnost je prema apsolutnoj, nezavisnoj stvarnosti kao sjena prema materiji. Kao jeka prasku groma. Sve čime smo zadivljeni u svijetu i svemiru jest, u usporedbi s Bogom, kao ništa.
  7. Bog je stalan. On je isti jučer, danas i zauvijek. Ne može se poboljšati. On ne postaje ništa. On je taj koji jest.
  8. Bog je apsolutni standard istine, dobrote i ljepote. Nema zakonika prema kojemu određuje da je u pravu. Nema kalendara utvrđenim činjenicama. Nema ceha koji odlučuje što je izvrsno ili lijepo. On sam je standard onoga što je ispravno, što je istinito i što je lijepo.
  9. Bog čini što mu se svidi i uvijek je u pravu i uvijek je lijep i uvijek je u suglasju s istinom. Svu stvarnost koja je izvan Njega sam je stvorio, i dizajnirao, i upravlja njome kao apsolutnom stvarnošću. Potpuno je slobodan od bilo kakvih ograničenja koja ne potječu od savjeta Njegove vlastite volje.
  10. Bog je najvažnija i najvrednija stvarnost i osoba u svemiru. On je vredniji zanimanja, pažnje, divljenja i uživanja od bilo koje druge stvarnosti, uključujući cijeli svemir.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/10-things-yahweh-means

Podijelite ovu objavu: