Ključ duhovne zrelosti

A jaka je hrana za odrasle, za one koji navikom imaju uvježbana osjetila za razlikovanje dobra i zla. (Her 5,14)

Ovo je nevjerojatno. Nemojte to previdjeti. Moglo bi vas spasiti puno godina potraćenog života.

Ovaj stih govori da, ako želite postati zreli i razumjeti teža učenja Riječi, onda bogato, hranjivo, dragocjeno mlijeko Božjih obećanja u Evanđelju mora promijeniti vaša moralna osjetila – vaš duhovni um – kako biste mogli razabrati između dobra i zla.

Ili, dopustite da to kažem na drugačiji način. Spremanje za gozbu cijele Božje riječi nije u prvom redu intelektualni izazov; to je prije svega moralni izazov. Ako želite jesti tvrdu hranu riječi, morate vježbati svoja duhovna osjetila kako biste razvili um koji razlučuje između dobra i zla.

Iznenađujuća istina je da, ako se spotaknete oko razumijevanja Melkisedeka u Postanku i Hebrejima, to je možda zbog toga što gledate upitne TV programe. Ako se spotaknete oko doktrine odabira, to je možda zato što još uvijek koristite neke sumnjive poslovne prakse. Ako se spotaknete oko bogocentričnog djela Krista na križu, to je možda zato što volite novac i previše ga trošite, a premalo dajete.

Put do zrelosti i tvrde biblijske hrane nije u tome da prvo postanete inteligentna osoba, već poslušna osoba. Ono što radite s alkoholom, seksom, novcem, slobodnim vremenom, hranom, kompjutorima više je povezano s vašim kapacitetom za krutom hranom nego s tim gdje ste išli u školu ili koje ste knjige pročitali.

Ovo je tako važno jer smo u našem visokotehnološkom društvu skloni razmišljati da je obrazovanje – posebno intelektualni razvoj – ključ zrelosti. Ima puno doktora s diplomom koji se guše u svojoj duhovnoj nezrelosti kad je riječ o Bogu. A ima puno manje obrazovanih svetih koji su duboko zreli i mogu se hraniti sa zadovoljstvom i dobitkom u dubokim stvarima Božje riječi.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-key-to-spiritual-maturity

Podijelite ovu objavu: