Promjena je moguća

I da se obučete u novoga čovjeka, stvorena na sliku Božju u istinskoj pravednosti i svetosti. (Ef 4,14)

Kršćanstvo znači da je promjena moguća. Duboka, temeljita promjena. Moguće je postati meka srca iako ste prije bili okorjeli i bezosjećajni. Moguće je prestati biti prevladan gorčinom i gnjevom. Moguće je postati osoba puna ljubavi, bez obzira na to kakva je bila vaša pozadina.

Biblija podrazumijeva da je Bog odlučujući faktor koji utječe na to da postanemo onakvi kakvi bismo trebali biti. S prekrasnom iskrenosti, Biblija kaže: „Neka se ukloni od vas… svaka vrsta zloće“ i budite „puni milosrđa“ (Ef 4,31-32). Ne piše „Ako možete…“, ili „Ako su vaši roditelji bili puni milosrđa prema vama…“, ili „Ako vas nitko nije strašno povrijedio…“. Piše: budite „puni milosrđa“.

Ovo donosi prekrasno oslobođenje. Oslobađa nas od strašnog fatalizma koji kaže da je promjena nemoguća za mene. Oslobađa me mehanističkih pogleda koji moju pozadinu čine mojom sudbinom.

Božje zapovijedi uvijek dolaze s oslobađajućom istinom u koju treba vjerovati, a koja mijenja život. Na primjer:
Bog nas je usvojio kao svoju djecu. Imamo Oca i novu obitelj. To slama fatalističke sile „obitelji iz koje potječemo“. „Nikoga na zemlji ne nazivajte svojim ocem, jer imate samo jednog Oca, onoga nebeskoga“ (Mt 23,9).

Bog nas ljubi kao svoju djecu. Mi smo „ljubljena djeca“ (Ef 5,1). Zapovijed da nasljedujemo Božju ljubav ne visi u zraku, ona dolazi u snazi: „Nasljedujte Boga, budući da ste ljubljena djeca.“ „Ljubite!“ je zapovijed, a biti voljen je snaga.

Bog nam je oprostio u Kristu. Budite milostivi i opraštajte kao što je i Bog vama oprostio u Kristu (Ef 4,32). Ono što je Bog učinio daje snagu za promjenu. Zapovijed da budemo milostivi više se tiče onoga što je Bog učinio za vas nego što je vaša majka učinila za vas. Ovakva zapovijed znači da se možete promijeniti.

Krist vas je ljubio i dao sebe za vas. „Živite u ljubavi, kao što je i Krist vas ljubio“ (Ef 5,2). Zapovijed dolazi od istine koja mijenja život. „Krist vas je ljubio.“ U trenutku kad postoji prilika za pokazivanje ljubav i neki glas kaže: „Ti nisi osoba koja ljubi“, možete reći: „Kristova me ljubav čini novom osobom. Njegova zapovijed da ljubim itekako je moguća za mene, kao što je i Njegovo obećanje da me ljubi istinito.“

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/change-is-possible

Podijelite ovu objavu: