Tajna braka

Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo. (Post 2,24)

Kad je Bog stvarao muškarca i ženu i odredio zajednicu braka, nije bacao kockicu ili vukao slamčice ili bacao novčić da sazna kako će se oni odnositi jedno prema drugom. Zamislio je brak svrhovito, prema odnosu između Sina i Crkve, koji je planirao kroz vječnost.

Stoga, brak je tajna – sadrži i skriva puno veće značenje od onoga koje se vidi izvana. Bog je stvorio muško i žensko i sklopio brak kako bi vječni savezni odnos između Krista i Njegove Crkve bio slika bračne zajednice.

Zaključak koji Pavao izvodi iz ove tajne jest da uloge muškaraca i žena u braku nisu svojevoljno dodijeljene, nego su ukorijenjene u uloge Krista i Njegove Crkve.

Mi, koji smo u braku, trebamo ponovno i ponovno razmišljati o tome kako je tajanstveno i prekrasno da nam Bog daje privilegiju u braku oslikavati čudesne božanske stvarnosti, beskrajno veće i veličanstvenije od nas samih.

To je temelj uzorka ljubavi koji Pavao opisuje za brak. Nije dovoljno reći da bi svaki supružnik trebao tražiti svoju radost u radosti drugoga. Također, važno je reći da muževi i žene trebaju stalno kopirati odnos koji je Bog namijenio Kristu i Crkvi.

Nadam se da ćete ovo uzeti ozbiljno bilo da ste samci ili u braku, stari ili mladi. O tome ovisi otkrivenje Krista i Njegove Crkve koji se oboje drže saveza.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-mystery-of-marriage

Podijelite ovu objavu: