Prvi prioritet molitve

Stoga vi molite ovako: Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! (Mt 6,8)

U molitvi Oče naš, Isus uči da je prioritet molitve tražiti da se ime našega nebeskog Oca sveti.

Riječ je o molbi ili zahtjevu. To nije izjava (kako sam ja godinama mislio). To je zahtjev Bogu da se pobrine da se sveti Njegovo ime.
To je kao i u drugom tekstu, u Matejevu evanđelju 9,38, gdje nam Isus govori da se molimo Gospodaru žetve da pošalje poslenike u svoju žetvu. Uvijek sam iznenađen time da bismo mi, poslenici, trebali moliti vlasnika farme, koji zna kakva će biti žetva bolje nego mi, da zaposli još radnika farmi.

Ali nije li to ista stvar koju imamo ovdje u molitvi Oče naš – Isus nam govori da tražimo Boga, koji je beskrajno ljubomoran za čast svoga imena, neka se pobrine da se sveti Njegovo ime?

Pa, može nas to iznenaditi, ali to jest tako. I to nas uči dvije stvari.

  1. Prvo, molitva ne pokreće Boga da čini stvari kojima nije sklon. On ima namjeru učiniti da se sveti Njegovo ime. Ništa nije ispred toga na Božjoj listi prioriteta.
  2. Drugo, molitva je Božji način kako naše prioritete poravnava sa svojima. Bog će učiniti velike stvari kao posljedicu naših molitvi ako su naše molitve posljedica Njegovih važnih nauma.

Uskladite svoje srce s ljubomornim Bogom, kako bi se svetilo Njegovo ime, i molit ćete velikom djelotvornošću. Neka vaša prva i sveodlučujuća molitva bude za svetost Božjeg imena i vaše će molitve zaroniti u snagu Božje ljubomore.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/prayer-s-first-priority

Podijelite ovu objavu: