Hedonizam za muževe i žene

Štoviše, kao što je Crkva pokorna Kristu, tako neka budu i žene u svemu svojim muževima! Muževi, ljubite svoje žene kao što je i Krist ljubio Crkvu i sam sebe predao za nju. (Ef 5,24-25)

Postoji uzorak ljubavi u braku koji je odredio Bog.

Uloge muževa i žena nisu iste. Muževi trebaju uzimati posebne smjernice od Krista kao glave Crkve. Žena treba uzimati posebne smjernice od Crkve, kao one koja je pokorna Kristu.

Čineći tako, grešan i štetan rezultat pada će se okrenuti. Pad je okrenuo muškarčevo upraviteljstvo puno ljubavi u neprijateljsku dominaciju u nekim muškarcima i lijenu ravnodušnost u drugima. Pad je okrenuo ženinu inteligentnu, voljnu pokornost u manipulativnu opsesiju u nekih žena i drsku nepokornost u nekih drugih.

Otkupljenje koje očekujemo Krstovim dolaskom nije rastavljanje stvorenog reda upraviteljstva, punog ljubavi i voljne pokornosti, već njegovo ponovno uspostavljanje. Žene, otkupite svoju palu pokornost prema Božjemu modelu namjera za Crkvu! Muževi, otkupite svoje palo upraviteljstvo prema Božjemu modelu namjera za Krista!

U Poslanici Efežanima 5,21-33 nalazim dvoje: (1) prikaz kršćanskog hedonizma u braku i (2) smjer koji bi njegovi impulski trebali poprimiti.

Žene, tražite svoju radost u radosti svoga muža tako što ćete potvrđivati i poštovati njegovu Bogom danu ulogu vođe u vašem odnosu.
Muževi, tražite svoju radost u radosti svoje žene, prihvaćajući odgovornost voditi kao što je Krist vodio Crkvu i dao sebe za nju.

Želio bih nositi svjedočanstvo Božje dobrote u mome životu. Otkrio sam kršćanski hedonizam iste godine kad sam se vjenčao, 1968. Od tada smo, Noël i ja, u poslušnosti Isusu Kristu, s najdubljom strasti tražili najtrajnije moguće radosti. Iako posve nesavršeno, nekad previše ravnodušno, tražili smo vlastitu radost u radosti jedno drugoga.

I zajedno možemo posvjedočiti: za one koji se vjenčaju, ovo je put do ostvarenja želja vašega srca. Za nas, brak je bio kalup za kršćanski hedonizam. Dok je svatko tražio radost u radosti onoga drugog i ispunjavao Bogom danu ulogu, tajna braka, kao usporedbe s Kristom i Crkvom, postaje proglas za Njegovu veliku slavu i našu veliku radost.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/hedonism-for-husbands-and-wives

Podijelite ovu objavu: