Dugoočekivano pohođenje

Neka je hvaljen Gospodin, Bog Izraelov, jer se udostoja da otkupi narod svoj i da nam podigne silna Spasitelja među potomstvom Davida, sluge svoga, kao što obeća od davnine na usta proroka svojih svetih, Spasitelja od naših neprijatelja i iz ruke svih koji nas mrze. (Lk 1,68-71)

Zapazite dvije izvanredne stvari u ovim Zaharijinim riječima u Evanđelju po Luki, 1. poglavlju.

Prvo, 9 mjeseci ranije, Zaharija nije mogao vjerovati da će njegova žena imati dijete. Ispunjen Svetim Duhom, tako je uvjeren u Božje otkupiteljsko djelo u dolasku Mesije da o tome govori u prošlom vremenu. Za um vjere, Božji je obećani čin već sad kao izvršen. Zaharija je naučio uzeti Boga za Njegovu riječ i zato ima tako izvanrednu sigurnost: „Bog je došao i otkupio!“ (Lk 1,68)

Drugo, dolazak Isusa Mesije pohođenje je Boga našem svijetu: Bog Izraela je „došao i otkupio“ (Lk 1,68). Stoljećima su Židovi malaksali pod uvjerenjem da se Bog povukao: duh proročanstava je prestao, Izrael je pao u ruke Rima. A svi su pobožni u Izraelu čekali Božje pohođenje. Luka nam govori da je pobožni Šimun „očekivao utjehu Izraelovu“ (Lk 2,25). Isto tako, Ana, žena molitve, „očekivala je otkupljenje Jeruzalema“ (Lk 2,38).

To su bili dani velikog iščekivanja. Sada, dugoočekivano Božje pohođenje samo što se nije dogodilo – uistinu, On je ubrzo nakon toga došao na način na koji nitko nije očekivao.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-long-awaited-visitation

Podijelite ovu objavu: