Iskustveni ključ

A Bog može tako obilato izliti na vas svaku vrstu milosti, da mognete imati uvijek i u svemu sasvim dovoljno svega i još imati viška za koje mu drago dobro djelo. (2 Kor 9,8)

Znamo da je vjera u Božju buduću milost iskustveni ključ za velikodušnost jer u 2. poslanici Korinćanima, Pavao izdvaja to prekrasno obećanje: “A Bog može tako obilato izliti na vas svaku vrstu milosti, da mognete imati uvijek i u svemu sasvim dovoljno svega i još imati viška za koje mu drago dobro djelo.“ (2 Kor 9,8)

Drugim riječima, ako želite biti slobodni od potrebe gomilanja svog novca, ako želite biti preplavljeni obiljem (milosti!) za svako dobro djelo, onda svoju vjeru stavite u buduću milost. Pouzdajte se u obećanje da „Bog može tako obilato izliti na vas svaku vrstu milosti“ u svakom budućem trenutku baš za ovu svrhu.

Upravo sam vjeru u buduću milost nazvao „iskustveni ključ“ za velikodušnost, ali ne treba poreći da postoji i povijesni ključ. Postoji ključ iskustva i ključ povijesti. Kad govori o milosti koju su primili, Pavao podsjeća Korinćane: „Ta, poznato vam je milosrđe Gospodina našega Isusa Krista, kako je radi vas od bogataša postao siromah da vi postanete bogataši njegovim siromaštvom.“ (2 Korinćanima 8,9)

Bez povijesnog djela milosti, vrata velikodušnosti koja veličaju Krista ostala bi zatvorena. Ta je prošla milost ključ ljubavi.
Ali, zapazite kako prošla milost funkcionira u ovom stihu. Napravila je temelj (Krist je postao siromašan) budućoj milosti (da mi postanemo bogati). Prema ovome, povijesni ključ naše velikodušnosti djeluje tako da stavlja u našu ruku iskustveni ključ vjere u buduću milost.

Stoga, iskustveni ključ ljubavi i velikodušnosti je ovo: Stavite svoju vjeru čvrsto u buduću milost – da „Bog može (u budućnosti) obilno izliti na vas svaku vrstu (buduće) milosti“, tako da sve vaše potrebe budu zadovoljene i da možete obilovati darežljivom ljubavlju.

Sloboda od pohlepe dolazi od vjere u Božju buduću milost.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/the-experiential-key

Podijelite ovu objavu: