Je li Krist vrijedan toga

Ako tko dođe k meni, a više voli svoga oca, majku, ženu, djecu, braću i sestre pa čak i vlastiti život, ne može biti moj učenik. Tko ne nosi svoj križ i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik. (Lk 14,26-27)

Isusa nije sram ni strah reći nam odmah na početku ono „najgore“ – bolnu cijenu toga što znači biti kršćanin: mrziti svoju obitelj (stih 26), nositi križ (stih 27), odreći se imanja (stih 33). Nema sitnih slova u savezu milosti. Sve je pisano velikim, podebljanim slovima. Nema jeftine milosti! Skupo je! Dođite, budite moji učenici!

Ali, Sotona skriva svoje najgore i pokazuje samo najbolje. Sve što je zapravo važno u poslu sa Sotonom ispisano je sitnim slovima na poleđini papira.

Na prednjoj strani velikim, podebljanim slovima pišu riječi: „Ne, nećete umrijeti“ (Post 3,4) i „Sve ću ti ovo dati ako padneš ničice te mi se pokloniš“ (Mt 4,9). Ali na poleđini papira sitnim slovima – tako sitnim da se može pročitati samo povećalom Biblije – piše: „A nakon prolaznog zadovoljstva, mučit ćeš se sa mnom zauvijek u paklu.“

Zašto nam je Isus voljan pokazati njegovo „najgore“, kao i ono najbolje, dok će Sotona pokazati samo ono najbolje? Matthew Henry odgovara: „Sotona pokazuje najbolje, ali skriva najgore jer njegovo najbolje neće prevagnuti njegovo najgore; ali Kristovo hoće, i to izobilno.“

Isusov poziv nije samo poziv na patnju i samoodricanje; to je prvo poziv na gozbu. U tome je poanta usporedbe u Lukinu evanđelju 14,16-24. Isus također obećaje slavno uskrsnuće gdje će svi gubici ovog života biti uzvraćeni (Lk 14,14). Također, kaže da će nam pomoći ustrajati kroz teška vremena (Lk 22,32). Također, kaže da će nam Otac dati Svetog Duha (Lk 11,13). Obećaje da, ako budemo i ubijeni zbog kraljevstva, „ali vam nijedna vlas s glave neće propasti“ (Lk 21,18).

To znači da, kad sjednemo izračunati cijenu toga što slijedimo Isusa – kad izvažemo „najgore“ i „najbolje“ – On je vrijedan toga. Izobilno vrijedan toga (Rim 8,18; 2 Kor 4,17).

Nije tako sa Sotonom. „Sladak je čovjeku kruh prijevare, ali mu se usta poslije napune pijeskom“ (Izr 20,17).

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/is-christ-worth-it

Podijelite ovu objavu: