Kad razum služi pobuni

Lijenčina veli: „Lav je vani, nasred trga, poginuo bih.“ (Izr 22,13)

Ne bih očekivao da će jedna izreka ovo reći. Očekivao bih da će reći: „Kukavica kaže: ‘Lav je vani, nasred trga, poginuo bih.’“ Ali kaže „lijenčina“, ne „kukavica“. Dakle, osjećaj koji kontrolira u ovoj situaciji je lijenost, ne strah.

Ali što lijenost ima sa strahom od lava na ulici? Ne kažemo: „Ovaj je čovjek previše lijen da bi išao raditi jer je vani lav.“
Poanta je što lijenčina stvara izmišljene okolnosti kako bi opravdala to što ne radi i stoga prebacuje fokus s poroka lijenosti na opasnost od lavova. Nitko neće odobriti ostanak kod kuće cijeli dan samo zbog lijenosti.

Jedan dubok biblijski uvid, koji trebamo znati, jest da naša srca izrabljuju naš um kako bi opravdala što žele. To jest, naše najdublje želje prvo vode racionalno funkcioniranje naših umova i naginju um da opaža i razmišlja na način na koji će te želje izgledati ispravne.

To je ono što lijenčina čini. Njegove su najdublje želje ostati kod kuće i ne raditi. Nema dobrog razloga zašto ostati kod kuće. Pa što onda čini? Nadvlada li tu lošu želju? Ne, koristi svoj um kako bi stvorio nestvarne okolnosti koje će opravdati njegovu želju.

Činiti zlo koje volimo čini nas neprijateljima svjetla istine. U ovome stanju, um postaje tvornica poluistina, izgovora, krivotvorenja, zaobilaženja istine i laži – svega što štiti zle želje srca kako ne bi bile otkrivene i uništene.

Razmislite i budite mudri.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/when-reason-serves-rebellion

Podijelite ovu objavu: