Molitva je za grešnike

„Gospodine, nauči nas moliti.“ (Lk 11,1)

Bog odgovara na molitve grešnika, ne savršenih ljudi. A možete postati potpuno paralizirani u svojim molitvama ako se ne fokusirate na križ i ne shvatite ovu istinu.

Mogao bih ovu istinu pokazati iz brojnih starozavjetnih tekstova, gdje Bog čuje plač svoga grešnog naroda, čiji su ih grijesi doveli u nevolju iz koje vape za oslobođenjem (na primjer, Ps 38,4, 16; 40,12-13; 107,11-13). No želim to pokazati iz Lukina evanđelja, 11. poglavlja – na dva načina:

U ovoj verziji molitve „Oče naš“ (Lk 11,2-4), Isus kaže: „Kad molite, govorite…“ A zatim u 4. stihu uključuje molbu: „Oprosti nam grijehe naše.“ Dakle, kad povežete početak molitve sa sredinom, Isus kaže: „Kad god se molite, govorite… oprosti nam grijehe naše.“
Smatram da ovo znači da bi to trebalo biti dio molitve isto koliko i „Sveti se ime Tvoje“. Znači da Isus prestpostavlja da svaki put kad molimo, trebamo tražiti oproštenje.

Drugim riječima, uvijek smo grešnici. Ništa što napravimo nije savršeno. Kao što je Martin Luther rekao na svojoj smrtnoj postelji: „Mi smo prosjaci, to je istina.“ Nije važno koliko poslušni bili prije molitve. Uvijek Bogu dolazimo kao grešnici – svatko od nas. I Bog ne odbacuje molitve grešnika kad se ovako mole.

Drugo mjesto na kojem vidim da je ovo naučavao je u Lukinu evanđelju 11,13: „Ako vi, premda ste zli, možete davati svojoj djeci dobre darove, koliko će više Otac nebeski dati Duha Svetoga onima koji ga mole!“
Isus svoje učenike naziva „zlima“. Prilično oštar govor. A nije pod tim mislio da nisu u zajedništvu s Njim. Nije mislio da se njihove molitve ne mogu uslišati.

Mislio je da, dokle god traje ovo palo doba, čak će i Njegovi učenici naginjati zlu koje će zagaditi sve što čine, ali to ih neće sprečavati činiti puno dobroga.

Mi smo istovremeno zli i otkupljeni. Postupno prevladavamo svoje zlo po snazi Svetog Duha. Ali naša koruptivna priroda nije uništena obraćenjem.

Mi smo grešnici i mi smo prosjaci. A ako prepoznajemo taj grijeh i borimo se protiv njega te se čvrsto držimo Kristova križa kao svoje nade, onda će nas Bog čuti i odgovoriti na naše molitve.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/prayer-is-for-sinners

Podijelite ovu objavu: