Kad vas svi napuste

Za prve moje obrane nitko ne bijaše uza me, nego me svi ostaviše. Ne uračunalo im se to! Ali Gospodin je stao uza me i snagu mi dao, da se po meni propovijedanje potpuno izvrši te da čuju svi narodi. I bijah izbavljen iz lavljih ralja. I izbavit će me Gospodin od svakoga zla djela i spasiti za svoje nebesko kraljevstvo. Njemu slava u vijeke vjekova! Amen.(2 Tim 4,16-18, Varaždinski prijevod)

Ovo sam se jutro dugo zadržao nad ovim veličanstvenim i dirljivim riječima. Pavao je u zatočeništvu u Rimu. Koliko znamo, nije bio otpušten. Njegovo zadnje pismo ima ovakav kraj.
Razmislite i ostanite zatečeni!

Napušten je. Starac. Odani sluga. U stranom gradu, daleko od doma. Okružen neprijateljima. U smrtnoj opasnosti. Zašto? Odgovor: Kako bi mogao napisati ovu dragocjenu rečenicu za naše duše: „Ali Gospodin je stao uza me.“

O, kako volim te riječi! Kad vas bliski prijatelji napuste, plačete li protiv Boga? Jesu li zapravo ljudi u vašem životu vaš Bog? Ili se hrabrite ovom veličanstvenom istinom: „Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta“ (Mt 28,20)? Osnažujete li svoje srce ovom nepromjenjivom zakletvom: „Sigurno te neću ostaviti; nipošto te neću zapustiti“ (Heb 13,5)?

Recimo onda: „Gospodin je stao uza me!“

Pitanje: Što je ugroženo u 18. stihu? Odgovor: Pavlovo postizanje Gospodnjega nebeskog kraljevstva! „Gospodin će me… spasiti za svoje nebesko kraljevstvo.“

Pitanje: Kako je Pavlovo postizanje nebeskog kraljevstva bilo ugroženo? Odgovor: „Zlo djelo.“ „I izbavit će me Gospodin od svakoga zla djela i spasiti za svoje nebesko kraljevstvo.“

Pitanje: Kako zlo djelo može prijetiti Pavlovu postizanju nebeskog kraljevstva? Odgovor: Tako što će ga iskušati da napusti svoju odanost Kristu kroz neposlušnost.

Pitanje: Jesu li ova kušnja „lavlje ralje“ iz kojih je izbavljen? Odgovor: Da. „Vaš protivnik, đavao, obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere! Oduprite mu se čvrsti u vjeri“ (1 Pet 5,8-9).

Pitanje: Pa, tko dobiva slavu što Pavao nije popustio ovoj kušnji, nego izdržao do kraja u vjeri i poslušnosti? Odgovor: „Njemu [Gospodu] slava i vlast u vijeke vjekova“ (1 Pet 5,11).

Pitanje: Zašto? Nije li Pavao taj koji je stajao čvrsto? Odgovor: „Gospodin je stao uza me i snagu mi dao!“

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/when-everyone-deserts-you–2

Podijelite ovu objavu: