Kako se boriti protiv briga

Svu svoju brigu bacite na njega, jer se on brine za vas! (1. Pt. 5,7)

Psalam 56,4 kaže: „Kad me strah spopadne, u te ću se uzdati.“

Zapazite: ne kaže, „Nikad se ne borim sa strahom“. Strah napada i bitka počinje. Dakle, Biblija ne pretpostavlja da istinski vjernici nemaju briga. Umjesto toga, Biblija nam govori kako se boriti s njima kad napadnu.

Na primjer, 1. Petrova poslanica 5,7 kaže: „Svu svoju brigu bacite na njega, jer se on brine za vas!“ Ne kaže da nikad nećete osjećati brige. Kaže da, kad ih imate, bacite ih na Boga. Kad blato zašprica vaše vjetrobransko staklo i privremeno izgubite pogled na cestu te počnete vijugati, uključite brisače i pošpricajte vjetrobran tekućinom za staklo.

Dakle, moj odgovor osobi koja se bori s osjećajem tjeskobe svaki dan je: to je više-manje normalno. Barem je tako za mene, još od mojih tinejdžerskih godina. Problem je: Kako se boriti protiv toga?

Odgovor na to pitanje je: borimo se s brigama boreći se protiv nevjere, a boreći se za vjeru u buduću milost. A način kako bijete ovu „plemenitu bitku“ (1 Tim 6,12; 2 Tim 4,7) jest da meditirate nad Božjim obećanjima o budućoj milosti, moleći Njegova Duha za pomoć.

Brisači vjetrobranskog stakla su Božja obećanja koja čiste blato nevjere, a tekućina za staklo je pomoć Svetog Duha. Bitka za slobodu od grijeha – uključujući grijeh tjeskobe –dobiva se „posvećenjem Duha i vjerom u istinu“ (2 Sol 2,13).

To je djelo Duha i Riječi istine. To su dvije velike stvari koje izgrađuju vjeru. Bez razgrađujućeg djela Duha Svetog, brisači Riječi samo stružu preko zasljepljujućih nakupina nevjere na vjetrobranskom staklu.

Oboje je potrebno: i Duh i Riječ. Čitamo Božja obećanja i molimo za pomoć Njegova Duha. I, kao što se i vjetrobransko staklo čisti tako da možemo vidjeti dobrobiti koje Bog planira za nas (Jer 29,11), naša vjera jača, a vijuganje nastalo zbog briga se ispravlja.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/how-to-fight-anxiety

Podijelite ovu objavu: