Kako služiti lošem šefu

Služite dragovoljno kao da služite Gospodinu, a ne ljudima, znajući da će svaki – bio on rob ili slobodnjak – ako što dobro učini, primiti za to plaću od Gospodina. (Ef 6,7-8)

Proučite i primijenite ovih 5 točaka iz Poslanice Efežana 6,7-8 na svoj posao.

 

1) Poziv da živimo radikalno, usredotočeni na Gospodina.

Zapanjujući je to savjet u usporedbi na način na koji obično živimo. Pavao kaže da svaki posao obavljate kao da je za Krista, ne za nekog ljudskoga nadglednika. Dobre volje služite „kao da služite Gospodinu“, a ne čovjeku.
Dakle, razmišljat ćemo o Gospodinu štogod da radili na poslu. Pitat ćemo se zašto bi Gospodin htio da se ovo napravi? Kako bi Gospodin htio da se ovo napravi? Kada bi Gospodin htio da ovo završimo? Hoće li mi Gospodin pomoći? Je li moj rad Gospodinu na čast? Drugim riječima, biti kršćanin znači živjeti radikalno, životom usredotočenim na Gospodina.

 

2) Poziv da budemo dobra osoba.

Živjeti usredotočeno na Gospodina znači biti dobra osoba i činiti dobre stvari. Pavao kaže: „dragovoljno“ služite… „ako što dobro učini…“ Isus je rekao da, kad naše svjetlo zasja, ljudi će vidjeti naša djela ljubavi i slaviti našega Oca nebeskog. (Mt 5,16)
3) Snaga kojom obavljamo dobar posao za bezobzirne zemaljske poslodavce.
Pavlov je cilj osposobiti kršćane da usredotočeni na Gospodina čine dobro nadglednicima koji nisu obzirni prema njima. Kako uspijevate i dalje raditi dobro ako vas šef ignorira ili čak kritizira? Pavlov je odgovor: prestanite razmišljati o svome šefu, kao o glavnom nadgledniku, i počnite raditi za Gospodina. Činite to u svakoj obvezi koju dobijete od svojih zemaljskih nadglednika.

 

4) Ohrabrenje da ništa dobro nije učinjeno uzalud.

Ovo je možda najnevjerojatnija rečenica od svih: “Ako [tko] što dobro učini, primiti [će]za to plaću od Gospodina.“ To je nevjerojatno. Sve. Svaku malu, dobru stvar koju učinite Bog je vidio i vrednuje ju.
On će vam platiti. Ne u smislu da ste išta zaradili, niti vam je On išta dužan. On vas posjeduje, kao i sve u svemiru. Ništa nam ne duguje. Ali slobodno, milostivo, izabire nagraditi dobra djela učinjena u vjeri.

 

5) Ohrabrenje da nevažni status na Zemlji nije prepreka velikoj nagradi na nebu.

Gospodin će nagraditi svako dobro djelo koje učinite – „bio on rob ili slobodnjak“. Vaš nadglednik može misliti da ste nitko. Ili možda ne zna ni da postojite. To nije važno. Bog zna da postojite.

 

Izvor: http://www.desiringgod.org/articles/how-to-serve-a-bad-boss

Podijelite ovu objavu: